Ivan Černý: Připravuje se výstava mimořádného umělce…

08.03.2023 10:11 | Komentář

…a to v prostorách jedinečného pražského Centra zdraví FUZHI. V pozitivní energií nabitém víceúčelovém sále Pyramida právě konči prezentace děl světoznámé malířky Delyafruz z Baku. Její obrazy, kterým tleskali milovníci umění kupříkladu v Paříži, Bruselu či Istanbulu, sklidily velké nadšení i u Pražanů. Předpokládáme spolu s kunsthistoriky, že stejné to bude i v případě březnové výstavy neméně talentovaného malíře a básníka Alexe Duxe, jehož plátna se veřejnosti poprvé představí ve FUZHI na vernisáži v pátek desátého března.

Ivan Černý: Připravuje se výstava mimořádného umělce…
Foto: archiv
Popisek: Alex Dux - malba

Tento naturalizovaný Čech se ve své poezii i malbě zabývá duchovními věcmi, které nás všechny spojují – jak věřící, tak i ateisty. Spíše však, než na něco neuchopitelného, se jeho umění zaměřuje na lidské strachy, pocity a neustálou touhu po sebepoznání. Podtrhuje to, jak jeho před časem vydaná sbírka básní Neviditelná niť, tak i žižkovská výstava na Prokopově náměstí ve FUZHI, kam tímto naše čtenáře srdečně zveme jménem vedení Centra zdraví i spolupořádající agentury Academy of Arts.

Dux

Malování srdcem

Ve svém výtvarném vyjádření se Alex Dux snaží neotřelým způsobem zprostředkovat divákům osobní vidění i pocity ze světa kolem nás. Cílevědomě tak činí v době, kdy se „moderní“ umění stává čím dále více dekadentním, kontraverzním a šokujícím. On tuto šablonu dle svých slov odmítá.

Jeho pohled na „šablonovité“ umění ho vede až k dynamickému stylu zpracování daného námětu.

Dux

Alex Dux takříkajíc maluje srdcem, přičemž však bohatě využívá vědomostí, kterých nabyl svého času při studiu Teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Cílem autorovy tvorby je snaha dotvářet vnitřní svět těch, kteří se na jeho obrazy dívají a třeba jim i pomoci najít ty části svého Já, které dosud pravděpodobně zanedbávali, nebo si jich nebyli vědomi.

Slovy kunsthistorika: Tvorba představovaného umělce je hodná zamyšlení a hlubší analýzy. Každé jeho dílo obsahuje nejen duchovní hodnotu, ale i také mnoho historických, životních a biblických odkazů.

Dux

Curriculum vitae

Alex Dux je ročník čtyřiašedesátý. Několik desetiletí již žije, pracuje a tvoří v Praze. Absolvoval zde vysokoškolské vzdělání technického směru, získal rovněž i právnický titul. Též studoval Teologickou fakultu UK, kde se zabýval dějinami našeho duchovního vývoje. Po úspěšné kariéře v oblasti poradenství pak více jak dvě desítky let působil v roli tzv. rozhodce u Rozhodčího soudu Hospodářské Komory ČR. Malování i literatura a poezie patří k jeho životním vášním. V současné době se věnuje i sochařství.

Dux

Závěrem

Na Duxově výstavě bude ke zhlédnutí několik desítek jeho výtvarných prací, Snové krajiny střídají impresionisticky laděné figury, okouzlující až uklidňující je hra barev a tahů mistrova štětce. Při vernisáži nebude chybět hudební doprovod, zazní též pár veršů z autorovy básnické sbírky. To ale již bude na další článek, tentokrát formou rozhovoru s tímto talentovaným, filozoficky laděným umělcem.

(foto archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…