Ivan Černý: Přiťukněme si na Mezinárodní rok skla 2022!

19.07.2022 9:49

Kde jinde by se měl především připomínat tento velký svátek mistrů křehké krásy, než v Čechách a na Moravě. Sklo je totiž bez nadsázky našim rodinným stříbrem, neboť počátky českého středověkého sklářství spadají již na přelom 12. a 13. století.

Ivan Černý: Přiťukněme si na Mezinárodní rok skla 2022!
Foto: jizerske-hory.cz
Popisek: Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou

Úloha českého skla během starověku neustále rostla a české sklo s fenoménem zvaným křišťál, se stalo ve světě pojmem, který zastínil i do té doby vedoucí benátskou výrobu.

Vraťme se však z historie do současnosti a vezměme společně za kliku jedinečného Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které je slovy jeho ředitelky Ing. Milady Valečkové hrdým propagátorem významné události letošního roku. Tou je již řečený International Year of Glass. Při této příležitosti unikátní jablonecké muzeum se skvělým mezinárodním renomé nachystalo pro své návštěvníky spoustu akcí i novinek.

sklo

Momentka z tiskové konference: Zleva scénograf představované expozice WoW Jakub Berdych Karpelis, ředitelka muzea Milada Valečková, kurátorka sbírky a spoluautorka scénáře Dagmar Havlíčková, hlavní kurátor muzea Petr Nový

Široká nabídka, skvělá kvalita

Hned zkraje roku měli možnost zvídaví návštěvníci shlédnout výstavy, které byly svou tematikou s uvedeným výročím spojeny. Kupříkladu do konce dubna byla k vidění výstava „Hledání rovnováhy“ mapující design československého lisovaného skla v období socialismu.

„Zveme ale návštěvníky i do našich stálých expozic „Nekonečný příběh bižuterie“ a „Čarovná zahrada – české sklo sedmi století“, představuje nabídku bývalého exportního domu a současného sídla muzea ředitelka Milada Valečková. Jeho mimořádnou architekturu svou originalitou zdůraznila unikátní skleněná přístavba, kde se v těchto dnech otevřela třetí stálá expozice, nemající ve světě obdoby. Prezentuje výběr z bohaté sbírky vánočních ozdob. Nepředbíhejme však…

V rámci oslav Mezinárodního roku skla muzeum tedy připravilo několik projektů s mezinárodním přesahem. Po výstavě „Vánoční poklad“ navázala prezentace současné české bižuterie a šperku pod názvem „Sladká Francie“. Přes léto zde budou moci návštěvníci mimo jiné poznávat „Duši skla“ v podobě děl sklářských umělců, kteří si je dokáží i sami vyrobit.

sklo

„Otevření expozice vánočních ozdob je zakončením dlouhodobého cíle našeho muzea,“ říká kurátorka sbírky Dagmar Havlíčková (na snímku zprava). Ředitelka Valečková dodává: „Znamená to dovršení našeho téměř desetiletého snu. Všem, kdo nám na té dlouhé cestě pomáhali k úspěchu, zejména nadšenému kolektivu zaměstnanců muzea, bych chtěla upřímně poděkovat!“

Evropský stůl

„Pro české předsednictví EU vytvořili skláři z Libereckého kraje originální set nápojového skla symbolizujícího jednotlivé země EU“, přiblížil nám kurátor Petr Nový zajímavý projekt s pracovním názvem Evropský stůl. Na projektu Libereckého kraje pod křídly turistického propagačního produktu zvaného Křišťálové údolí (Crystal Valley) a Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se podílelo sedm výrobců zvučných jmen, od Florianovy hutě, Pačinek Glass a Preciosu Lighting až po harrachovskou sklárnu Novosad a syn. Zhotovili 27 dvojic pohárů na víno, podle návrhů designérky Marie Burešové. Najdete je nejen ve stálé expozici jabloneckého muzea, ale další sety čeká též putování po evropských městech, zamíří třeba do Bruselu nebo Varšavy. Prezentovat stát i kraj v rámci Předsednictví s využitím skla bylo pro liberecký region logickou volbou.

„Nápojové sklo bylo zvoleno jako alegorie přátelství a komunikace základních hodnot, na nichž je vystavěna i EU. Je stejně tak pevné i křehké zároveň“, osvětluje zmíněný projekt manažer Křišťálového údolí David Pastva. Ve spolupráci s Českými centry pak vznikla další putovní výstava CZECH IN představující inovace, jež dali Češi světu v oblasti skla a bižuterie. „Premiéra je plánována v červenci ve španělské La Granje,“ upřesňuje ředitelka Valečková.

sklo

Pozvánka na skvělý Svět zázraků

Skutečnou výstavní bombou je pak dlouho očekávaná nová stálá expozice věnovaná vánočním ozdobám. Tento vpravdě vánoční dárek dostala veřejnost s předstihem, nikoli ke štědrovečernímu stolu, ale již v závěru června tohoto roku. Vedle dosavadních expozic skla a bižuterie tak zájemcům muzeum nabízí k prohlídce další výběr ze svého bohatého sbírkového fondu, který je unikátní i ve světovém měřítku. Více než patnáct tisíc skleněných vánočních ozdob tvoří největší sbírku na světě. Navíc je průběžně doplňována nejen o historické kousky, ale také o současnou produkci.

sklo

Svět zázraků pojal designér Jakub Berdych Karpelis netradičně a mimořádně atraktivně. Jeho tvůrčí záměr vycházel ze skutečnosti, že Amerika patří již od poslední třetiny 19. století k největším odběratelům skleněných dekorací vánočních stromků.

„Návštěvník se při prohlídce může jen nechat unášet pestrostí tvarů a dekorů, nebo sledovat symbolický příběh cesty české ozdoby na jejich nejdůležitější zámořský trh v USA. Proto jsou nainstalovány do podoby pestrých mořských vln, nechybí zaoceánský parník či mrakodrapy,“ řekla novinářům při prezentaci výstavy kurátorka sbírky jabloneckého muzea a spoluautorka scénáře Dagmar Havlíčková.

svět zázraků

Stálá expozice vánočních ozdob WoW (foto Johana Antošová)

Záměrem vedení muzea nebylo připravit běžnou muzejní stálou expozici, ale především nabídnout neopakovatelný zážitek. „Věříme, že expozice Svět zázraků bude velkým lákadlem a dojem návštěvníků bude jednoduše WoW! “ usmívá se Milada Valečková.

I v tomto případě se jedná o malý, leč zdařilý „fórek“. Překlad výrazu Svět zázraků je totiž World of Wonders, jeho zkratka v hovorové řeči pak je v anglosaských zemích brána jako výraz údivu či nadšení. Do přitažlivé instalace se vešlo více než tři tisíce kousků vánočních ozdob. Navíc ji muzeum slibuje částečně obměňovat o současné aktuální kolekce, ale též o výsledky plánovaného symposia vánočních ozdob.

Jablonec

Historickou budovu jabloneckého muzea zdobí unikátní přístavba nazvaná Krystal“ oceněná titulem Stavba roku 2020, v níž je výstava Svět zázraků umístěna

V expozici najdou návštěvníci pouze základní data a údaje, podrobnosti si mohou vyhledat v muzejním audioprůvodci, který je nabízen v pěti jazykových mutacích. Doporučit pak můžeme vážným zájemcům o historii té křehké krásy skvělou publikaci Skleněné vánoční ozdoby autorského kolektivu Petr Nový, Dagmar Havlíčková, Waltraud Neuwirt a Ondřej Šíp, kterou je možné zakoupit na recepci muzea nebo na e-shopu.
Jmenovaná expozice je umístěna v úžasné přístavbě muzea, zvané “Krystal“, která byla oceněna titulem Stavba roku 2020. Více informací najdete na www.msb-jablonec.cz.

Foto Milena Městecká a Jolana Antošová (archiv Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…