Ivan David: Čím větší očekávání, tím větší zklamání

14.03.2023 7:37 | Komentář

Byl jsem pozván do CNN Prima News, abych se vyjádřil k osobě nového prezidenta. Vystoupení bylo ale zrušeno a nahrazeno asi aktuálnějším - o otázkách důchodů. Ne že bych se nějak třásl na veřejná vystoupení, ale trochu mě to mrzí, neboť jsem měl být konfrontován se senátorkou Miroslavou Němcovou. To by mohl být zajímavý zážitek s ohledem na její žlučovitost a fanatickou nenávistnost.

Ivan David: Čím větší očekávání, tím větší zklamání
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan David

Chtěl jsem na Primě říci, že se podařilo pětikoalici a jejím spojencům prosadit jednoho ze dvou připravovaných želízek v ohni pomocí dlouhodobé kampaně a že nikdo jiný vyhrát nemohl, neboť další, kdo údajně mohl mít šanci, byl Andrej Babiš, o kterém zase bylo sdělováno, že šanci nemá. Pětikoalice za rekordně krátké působení dosáhla mimořádné nepopularity a dál pracuje na jejím prohloubení asociálními a protidemokratickými kroky. Strany pětikoalice proto neměly šanci s nadějí nominovat kohokoli ze svého středu.

Europoslanec Zdechovský se však v CNN Prima News veřejně pochlubil s tím, že to není pravda, neboť koalice jednala intenzivně o svých kandidátech. Mohli prý jimi být Miloš Vystrčil, Petr Fiala, nebo dokonce Miroslava Němcová (po tomto připomenutí bych v televizní debatě očekával výron její žluči). V CNN Prima News bych byl dále řekl, že Petr Pavel má teoreticky dvě možnosti. Buď se znemožní jako podporovatel protilidové politiky pětikoalice, nebo se pokusí o vlastní nezávislou politiku (ta druhá možnost zřejmě zůstane teoretickou).

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Představitelé pětikoalice opakovaně zdůrazňovali, že Pavel i Nerudová jsou jimi podporovaní kandidáti. Jinak to prý ovšem naopak jejich kandidáti nebyli, neboť byli „občanští“, tedy tak nějak nepolitičtí, že. Jejich kampaň ovšem stála spoustu peněz. K nim je třeba připočítat náklady na propagaci ještě před oficiální kampaní. A ovšem nezjevná „nefinanční plnění“ formou pozitivních článků, rozhovorů, pořadů a videí, z nichž některá byla asi opravdu z čisté lásky a naivního optimismu.

Petr Pavel hrál svoji roli s vpravdě vojenskou sebekázní. Na rozdíl od Nerudové se nepouštěl do odvážných myšlenkových konstrukcí za hranicí vlastních znalostí. To mezi nimi rozhodlo.

Upřímně řečeno, dost mě svými úvahami v Parlamentních listech překvapil Erik Best, který jinak bývá nejlepší. Spekuluje totiž, že by se Petr Pavel nemusel chovat jako služebník pětikoalice, ale mohl by se vymanit z jejího vlivu a rozhodovat samostatně. Tím by si mohl získat mezi lidem autoritu a naplnit očekávání oněch 33 procent voličů, kteří nechovají sympatie k současné vládě, ale současně podporují kandidáta vládní pětikoalice patrně pod vlivem mediální kampaně, a protože je to fešák. A hlavně je nepodobný Zemanovi a tomu hnusnému Babišovi, jak nám ho ukazují v televizi. Jenže…

Jenže je třeba brát v úvahu, že generál Pavel byl jistě vybrán po řádném vyhodnocení. Vybrán, jako voják zvyklý plnit rozkazy. Loajální k tomu, kdo je právě vydává. Kampaň se vším všudy stála desítky milionů a těžko si představit, že do ní byly peníze investovány proto, aby si podporovaný kandidát po svém zvolení dělal, co chce.

Ve svém inauguračním projevu Petr Pavel sic vyzval ke kritice jeho chyb a omylů. Je ovšem otázka, co sám jako chyby a omyly případně uzná.

Je možné, že rozhodnutí, která bude nový prezident prezentovat, budou poněkud odlišná od stanovisek a konání vládní koalice. Nebude to proto, že by se jí chtěl příčit, ale protože bude příměji napojen na zdroj doporučení. Vláda a prezident tak navenek mohou mít podobu dvojice hodného a zlého policajta. Milovaný prezident pak bude podporovat nenáviděnou vládu.

Tato noc nebude krátká.

Převzato se svolením autora z vlastního facebookového profilu https://www.facebook.com/MUDrIDavid

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…