Ivan David: Hudba jako zbraň?

25.08.2020 11:06

Inter arma silent musae - ve válce múzy mlčí – nebo ne? Jak napsal řecký web Infognomon Politics, ve „válce nervů“ minulý týden, tedy v době, kdy turecký Oruc Reis kladl kabely na dno řeckých moří, a ani řečtí politici si nebyli jistí, jestli je to natolik závažné porušení suverenity, aby riskovali konflikt, došlo kromě jedné srážky a mnoha „cvičných“ vzdušných soubojů i ke komickým momentům.

Ivan David: Hudba jako zbraň?
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

O srážce řecké fregaty Lemnos a turecké lodi Kemal Reis se celkem ví, to se do světa dostalo. Méně známé je však to, co se dělo pod vodou s tureckými ponorkami. Turecké protiponorkové vrtulníky a špionážní letadla CN-235 zintenzivnily své hlídky ve východním Středomoří, ale také v Egejském moři, aby lokalizovaly řecké ponorky, které jsou „neviditelné“, protože mají tajnou technologii a nejsou snadno detekovatelné.

Jak informovali vyšší námořní důstojníci web Infognomon, helikoptéry a další prvky protiponorkové války řeckého námořnictva odhalily pět tureckých ponorek. Jednu v oblasti Skyrosu, druhou v Kafireas a další tři v širší oblasti středního a jihovýchodního Egejského moře.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13495 lidí

Posádky řeckých stíhacích ponorek se, zdá se, „dobře bavily“. Nejenže bombardovaly turecké ponorky vysokými pronikavými frekvencemi, ale také hrály slavnou píseň Beatles, Yellow Submarine. Kapitán jedné turecké ponorky byl prý tak vyděšen vysokými frekvencemi, z nichž některé zněly jako bomby, že vypálil světlice, což v podmořském jazyce jednoduše znamená „kapitulace“.

"O těchto věcech jsme nikdy nedělali vtipy a nikdy jsme čtenáře nedezinformovali. To, co zde zmíníme, se stalo přesně tak, jak jej popisujeme, a je to lekce pro Turky, ale také lekce pro řecké politiky, “uvedl Infognomon ve své zprávě.

Zatím se řečtí námořníci baví na účet svých tureckých soupeřů. Po skončení turistické sezóny však už místo not mohou k tureckým ponorkám mířit hlubinné miny. Záleží na tom, jak se rozhodne řecká vláda. Jestli přistoupí na německo-tureckou rétoriku o „sporných vodách“, které lze rozdělit mezi Turecko a Řecko, nebo bude trvat na tom, že jde o řecké výsostné vody a nařídí vojákům bránit je silou.

 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …