Ivan David: Kyjev má být na pravidelné výplatní listině EU

06.10.2022 7:34 | Komentář

Spojené státy hodlají zavést pravidelnou měsíční platbu Kyjevu a očekávají, že Evropané udělají totéž, říkají různé zdroje. Například Bloomberg píše, že Washington tlačí na EU, aby „udělala více“ pro Ukrajinu.

Ivan David: Kyjev má být na pravidelné výplatní listině EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

USA chtějí podporovat Kyjev příspěvkem ve výši 1,5 miliardy dolarů každý měsíc po celou dobu jeho konfliktu s Ruskem a naléhají na země EU, aby je následovaly.

Jeden zdroj Bloombergu uvedl, že USA a jejich spojenci, kteří Kyjevu dodali mnoho „balíčků pomoci“, zvažují pravidelnější mechanismus, který by zabránil kolapsu pošramocené ukrajinské ekonomiky.

Podle jiného zdroje byli představitelé EU varováni, že Kongres USA bude stále více mluvit ve prospěch „většího sdílení zátěže“ mezi spojenci. Další představitel poznamenal, že USA očekávají, že EU poskytne Ukrajině finanční prostředky zhruba ve výši 1,5 miliardy dolarů měsíčně, které je Washington připraven dát na stůl.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Prostředky jsou prý klíčové pro pokrytí základních potřeb Kyjeva, jako jsou základní veřejné výdaje, stejně jako školy, nemocnice a elektrická síť.

Koncem dubna šéf Mezinárodního měnového fondu řekl, že Ukrajina potřebuje každý měsíc 5 miliard dolarů, aby udržela svou ekonomiku v chodu. Mezitím tentýž měsíc ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj jmenoval ještě větší číslo – 7 miliard dolarů měsíčně – a dodal, že na obnovu země budou zapotřebí „stovky miliard dolarů“.

Americký Senát ve čtvrtek schválil další masivní balíček pomoci Ukrajině, který zahrnoval dodatečnou ekonomickou a vojenskou pomoc ve výši 12 miliard dolarů, čímž se celková částka americké pomoci Ukrajině od konce února, kdy Rusko zahájilo vojenské operace, zvýšila na zhruba 54 miliard dolarů.

Mezitím EU vyplatila Ukrajině pouze 1 miliardu EUR (980 milionů USD) z 9 miliard EUR, které slíbila v květnu. V polovině září Brusel také schválil uvolnění dalších 5 miliard eur, tyto prostředky však dosud nebyly vyplaceny.

Tolik zhruba shrnutí článku agentury Bloomberg. Platit budete, milí Evropané, jho bude tížit vaši šíji.
A opovažte se protestovat, nebo nebude žádný plyn, ani zkapalněný. Aneb Evropa nahradila Jižní Ameriku a stala se „zadním dvorkem“ USA. Ovšem nelze říci, že bychom v tom byli nevinně. Pokud i nadále dopustíme, aby peníze z našich daní šly na konta Zelenského a spol., nic jiného si nezasloužíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…