Ivan David: Nejzdravější jsou podle Evropské unie hranolky

24.08.2021 18:41 | Komentář

Nejzdravější jsou podle EU hranolky. Máslu, olivovému oleji a sýrům je ale třeba se vyhnout!

Ivan David: Nejzdravější jsou podle Evropské unie hranolky
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

To už není jen hloupost, to je záměr. Jak by řekl Shakespeare – There is a method to their madness. V tom šílenství musí být metoda. Další poškození zemědělství v EU a otevření cesty dovozům ze třetích zemí se nabízí jako první vysvětlení. Agrární komora ČR upozorňuje na „semafor EU“, který má spotřebiteli doporučit, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nikoli:

„Evropská unie chce zavést označování potravin pomocí tzv. Nutri-score. Jde o semafor, který má zákazníkům pomocí písmen a barev ukázat, jak jsou jednotlivé potraviny zdravé. Podle nás jde o příliš zjednodušující a nevěrohodný systém. Proč? V hodnocení se například nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek nebo u mléčných výrobků není vůbec zohledněn vápník. Vznikají tak absurdní situace. Do nejzdravější zelené kategorie tak spadnou třeba hranolky (jako mražený polotovar), knedlíky, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje bez cukru. Naopak šunka, sýr, olivový olej nebo maso z lososa jsou v červených tabulkách. Podle studie Státního zdravotního ústavu, který využil algoritmus pro výpočet nutričního skóre, dostalo špatnou známku i máslo. V závislosti na výrobci získalo označení buď D, případně E a sýr niva také E.,“ upozorňuje Agrání Komora.

Takový systém je podle Komory postavený na hlavu. Jako lékař musím se zástupci AK souhlasit. Vůbec totiž nezohledňuje množství zkonzumovaných potravin a může se tak mylně zdát, že zdravě označené potraviny je možné konzumovat bez omezení. Stejně jako Agrární komora, Zemědělský svaz, Potravinářská komora i já jako člen Zemědělského výboru Evropského parlamentu proto podporuji odmítavý postoj Ministerstva zemědělství ČR k zavedení tohoto systému. Stejně jako organizace zastupující zemědělce se domnívám, že spotřebitelům je spíše potřeba vysvětlovat složení potravin, než vytvářet jakýsi zjednodušující systém jejich značení. Oni sami se umí rozhodnout, co je pro jejich zdraví prospěšné, a co ne, a není potřeba je vodit za ručičku, jak se píše ve statusu AK.

Podle Evropské komise si máte dát knedlík či hranolky - nejlépe ze zmraženého polotvaru nějaké nadnárodní korporace, zapít to Coca-colou bez cukru a podle Uršuly von der Leyenové budete jíst zdravě! Stačí doplnit rostlinnou stravou, hlavně nic živočišného! Komisi vadí, že krávy prdí. Takže jogurty a sýry jsou jasně nebezpečné potraviny a máme se jich raději vzdát.

Tohle je celý Brusel. Prosazování ideologie (Zelený úděl) nebo nápadu korumpujících lobbistů nadnárodních korporací, které jsou v rozporu s ověřenými poznatky lékařské vědy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

15:16 Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

Český ministr průmyslu ještě evropským komisařem není, ale jestli přenese na evropskou úroveň, to, c…