Ivan David: Politické neziskovky převzaly praktiky českých kmotrů

11.02.2020 10:21

Měl bych námět na zadání úkolu tajné službě. Prezident republiky anebo vláda by měli uložit zpravodajským službám prozkoumat prorůstání politických neziskovek do veřejné správy. Zdokumentovat, jak si vysílají své funkcionáře, členy a spřátelené politiky do orgánů, které rozhodují o politice. O tom, jak bez voleb fakticky přebírají moc ve státě. O tom, jak veřejná správa pod jejich taktovkou přebírá a prosazuje jejich agendu.

Ivan David: Politické neziskovky převzaly praktiky českých kmotrů
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

V minulosti policejní orgány docela slušně zdokumentovaly, jak si političtí kmotři jako Roman Janoušek přezdívaný Lord Voldemort vodili na špagátku jako loutky politiky typu Pavel Bém (ODS). Ve většině případů nedokázaly získané poznatky zužitkovat v odsouzení různých rozkrádaček, které se odehrávaly v éře ODS. Causy skončily zveřejněním odposlechů ve sdělovacích prostředcích.

Medializace způsobu práce komunálních loutek a jejich vodičů způsobila odstavení ODS od moci ve volbách. Aféry pomohly do politiky novým tvářím. Nyní se ukazuje, že nové obličeje - jako „pan Čistý“, jak si nechá přezdívat starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL, Praha 7 sobě a Praha sobě) – používají staré praktiky. Někdy dokonce až moc staré, či přímo zastaralé. Na Praze 7 radnice předala organizaci výběrového řízení na obsazení funkcí ředitelů škol politické neziskovce EDUin. Takové předání výkonu veřejné správy soukromému subjektu přitom již před lety zakázaly Ústavní soud a Nejvyšší správní soud. Jde o zcela identickou praxi jako v cause soukromých radarů na měření rychlosti v obcích, které soudy prohlásily za protiústavní a zrušily i všechny nezákonně vyměřené pokuty.

Doporučuji k přečtení přiložený článek. Je to případová studie metod ovládnutí radnice na Praze 7 neziskovkami za pomoci nastrčené party komunálních politiků Praha 7 sobě, kterým neziskovkáři pomohli k získání politických funkcí. Výměnou za to jim radní umožňují převzít kontrolu nad školami, které obec zřizuje. A přes osoby ředitelů, které si neziskovky vyberou, nad penězi, které stát do škol přes obecní rozpočty posílá. (ZDE)

Vyjádření  MČ Praha 7:

Musíme se zásadním způsobem ohradit proti nepravdivým tvrzením uvedeným v článku. Základní myšlenkou, o kterou se celý článek opírá, je toto: „Na Praze 7 radnice předala organizaci výběrového řízení na obsazení funkcí ředitelů škol politické neziskovce EDUin. Takové předání výkonu veřejné správy soukromému subjektu přitom již před lety zakázaly Ústavní soud a Nejvyšší správní soud.“ Jedná se o naprostou lež. EDUin žádné konkurzy pro Prahu 7 neorganizuje! V Praze 7 je vyhlášen jediný konkurz na ředitele, a sice na ZŠ Fr. Plamínkové. Konkurz vyhlásila a organizuje MČ Praha 7 jakožto zřizovatel školy zcela v souladu se školským zákonem a příslušnou vyhláškou MŠMT. Vyhláškou je dané také složení komise - 2 členové jmenovaní zřizovatelem, 1 člen jmenovaný krajským úřadem, 2 odborníci jmenovaní Českou školní inspekcí, 1 inspektor České školní inspekce, 1 člen pedagogického sboru školy a 1 člen školské rady. Městská část tedy do komise nominovala 2 členy z 8. Již dříve jsme avizovali, že chceme, aby v komisi byli odborníci, a to včetně dvou zástupců jmenovaných zřizovatelem (tedy nikoli členové rady ani jiní politici). Jedním z odborníků jmenovaných zřizovatele je zástupce organizace EDUin. Tedy opět zdůrazňujeme, že EDUin pro nás žádný konkurz neorganizuje, ani nikdy neorganizoval. Zástupce této společnosti je pouze jedním členem komise z osmi. Musíme tyto zcela vylhané dezinformace, které městskou část a její školy velmi poškozují, důrazně odmítnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…