Ivan David: Realita války aneb Rozdíl mezi propagandou a skutečností

16.12.2022 7:34 | Komentář

Tentokrát nemusíte nadávat, mí milí nepřátelé, že opakuju ruskou propagandu, protože přiložené fotografie a včerejší večerní vysílání na TV Express se odkazují na ukrajinskou televizi "hromadske".

Ivan David: Realita války aneb Rozdíl mezi propagandou a skutečností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Přikládám komentář šéfredaktora Richarda Schmitta:

„Speciální vysílání na expressTV: Obvaziště v Bachmutu - to je realita války Přicházejí se střelnými zraněními a omrzlinami: první pomoc zraněným v Bachmutu na Donbasu ukazuje hrůzu války na Ukrajině. Mladá reportérka byla nyní se svým televizním týmem na pohotovostní stanici – Exxpress TV film vysíla v úterý, ve 20:15.

Odvaha mladé reportérky Nataši Stanko je obdivuhodná: Novinářka riskovala život pro malou ukrajinskou televizní stanici „hromadske“ (v překladu „kolektivní vědomí“) a nechala se svým televizním týmem odvést přímo na frontu u Bachmutu. Ruské ozbrojené síly dokázaly dobýt zpět toto město, které už opět nazývají Arťomovsk a které bylo nyní téměř úplně zničeno. Před válkou v něm žilo 71 000 lidí. Ukrajinští vojáci však stále tvrdošíjně brání každý metr půdy na předměstí.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

V první obvazovací stanici přímo na frontě zdokumentoval tým "hromadske" TV realitu války – scény, které ukazují jinou válku, než jsou popisy vítězné války ve sloganech o vytrvalosti Volodymyra Zelenského nebo v různých propagandistických filmech obou válčících stran.

Snímky těžce raněných ze sběrného místa nenechají nikoho lhostejným: Mladí muži vypadají, jako by jim bylo 50 nebo 60 let. Už jen jejich oči a mimika vypovídají mnohé o současném průběhu války. Chirurgičtí asistenti vtipkují mezi lehce zraněnými, těžce raněnými a umírajícími – trocha humoru zřejmě pomáhá zpracovat šílenství všedního života v Bachmutu.

Lékaři pracují téměř nepřetržitě a spí ve sklepě, kde jsou jen čtyři stupně. Navzdory utrpení, které neustále vidí, navzdory krví nasáklým nosítkům a kusů uniforem na chodbě, se snaží projevit optimismus.

ExpressTV v úterý ve 20:15 promítal skvěle natočený film mladého televizního kanálu a žádal vás, abyste podpořili důležitou práci ukrajinských novinářů darem.“

Prohlédněte si dobře fotografie (ZDE) a podívejte se na Express TV. Já to určitě udělám. Během vysílání určitě bude možnost darovat peníze. Je třeba, aby lidé zhlédli skutečnou tvář války, kterou od počítače tak snadno podporují.

Podotýkám ještě, že za Bachmutem/Arťomovskem strhly ukrajinské zadní voje, které obvykle tvoří nacbataliony (vepředu je „pušečnoje mjaso“), mosty přes řeku. Vojáci tedy nemohou dost dobře ustoupit, ani kdyby chtěli. Už nejen Rusové nazývají boje u Bachmutu „mlýnkem na maso“. Lidské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …