Ivan Hoffman: Bakala, Babiš a horníci

06.04.2014 10:09

Zatímco na hádky politiků jsme si dávno zvykli, hádající se miliardáři jsou milým překvapením. Ve sporu miliardářů Babiše a Bakaly jde samozřejmě o peníze, nicméně současně se diskutuje i o společenské odpovědnosti firem, přesněji jejich vlastníků.

Ivan Hoffman: Bakala, Babiš a horníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala v minulosti skvěle vydělal coby uhlobaron. Nyní ovšem těží s vysokými náklady, ničí ho levnější konkurence a nechce se mu o vydělané miliardy přijít provozováním ztrátového byznysu. Potíž je v tom, že zavřít nerentabilní důl Paskov obnáší propustit spoustu horníků, navíc v kraji s vysokou nezaměstnaností.

Bakala by uvítal, kdyby mu na sociálně citlivé řešení situace přispěl stát. Ministrem financí je ovšem miliardář Babiš, který sponzorování Bakaly státem odmítá. Bakala podle něj dostal od státu 40 miliard, a je na něm, aby se postaral o lidi, kteří pro něj pracují.

Bakala z jedné strany hovoří o Babišovi s respektem jako o profesionálovi, který rozumí byznysu, z druhé strany mu připomíná, že rovněž zavíral nerentabilní provozy a musí vědět, že produkovat ztrátu je nesmysl. Horníci, kteří se bojí o práci, se obracejí na politiky, aby je nenechali na ulici, a miliardová výpomoc státu, kterou navrhuje ministr Mládek, by jim nebyla proti mysli. Současně ale lobují u Babiše, aby to Bakalovi vytmavil.

Jisté je, že Babiš to má u lidí momentálně lepší. Je jako nepolitik nejpopulárnějším politikem, jeho straně přibývají preference a jeho podnikání vzkvétá, i když se mu nevěnuje. Ve Forbesově žebříčku dolarových miliardářů pak Babiš Bakalu poprvé předstihl, když se jeho majetek odhaduje na dvě miliardy dolarů, zatímco Bakala i kvůli poklesu akcií svých dolů klesl na půl druhé miliardy.

Bakala ovšem stále může s Babišem soutěžit i v jiné disciplíně, než je schopnost vydělat peníze. Jde také o to, jak užitečně s nimi naloží, čili zda bude mít pověst bohatého žraloka, anebo bohatého filantropa a mecenáše, respektive boháče, pro kterého lidé rádi pracují, neboť jim nabízí životní jistotu. Třeba se Bakala polepší. Uvidíme. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…