Ivan Hoffman: Konec legrace

26.05.2022 11:28 | Komentář

Herec Martin Dejdar se nechal slyšet, že „dnes si z ničeho nemůžete udělat legraci“. Podle herce to jde se zábavou z kopce někdy od roku 2012, omezení jsou čím dál tím větší a nesmyslná a poslední dva roky už vůbec nechápe, co se to v našem světě děje: „Bohulibá ochrana všech možných menšin se zvedla jako vlna a, bohužel, poslala ke dnu většinovou společnost.“

Ivan Hoffman: Konec legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Hoffman, novinář, autor pravidelných komentářů Deníku, rozhlasový komentátor

Baviči jsou na stav humoru v populaci logicky citliví, neboť společnost, která se chová prudérně, nebývá dobrým publikem. Otázkou ale je, zda zábavy ubývá kvůli ztrátě smyslu pro humor. Problém může být i v současné zábavě, jež nebude ochromena pouze politickou korektností, ale také politickou angažovaností bavičů. Jsou vtipy, které pobaví polovinu populace, zatímco tu druhou pohorší. Stává se to například, když humor spočívá v zesměšňování politika, kterého jedni nemohou ani cítít, zatímco jiným mluví z duše.

Jednou jsem se zeptal Milana Markoviče, jestli podle něj existuje něco, o čem se nežertuje. Chvíli přemýšlel, a pak řekl, že dětská smrt. Přesvědčení, že žertovat lze prakticky o čemkoli, je podstatou humoru černého, který nerespektuje žádná tabu. Tolerance černého humoru je spolehlivým testem obecné svobodomyslnosti. Oficiální zábava končí tehdy, když je černý humor z veřejného prostoru vykázán do privátu, tedy mezi lidi, kteří se baví na úkor médií, se kterými není žádná sranda.

Role zábavy a humoru v neveselém světě je samozřejmě jiná, než v dobách bezstarostných. Krize všeho druhu škodí zábavě, neboť krize bývá provázena nesnášenlivostí, agresivitou, fanatismem. Rovněž ideologický aktivizmus spolehlivě sterilizuje veřejný prostor a zábavu eliminuje jako cosi neseriózního, neuctivého, nepatřičného. Černý humor naopak krizemi sílí, čerpá z nich cenné živiny. Nepublikovatelné vtipy na adresu nekompetentních politiků a jejich často absurdní agendy jsou terapií, jež nám duševně pomáhá zvládat, co neumíme ovlivnit a čemu jsme odsouzeni bezmocně přihlížet.

Rovněž nezapomínejme, že zábava není totéž co humor. Zábava umí být povrchní, bez humoru. A humor nemusí být legrační. Ruský Sputnik, který je dnes v EU na indexu, uveřejnil kreslený vtip, jak dva ruští vojáci sedí na troskách dobytého New Yorku a jeden druhému říká: „Nejvíc mne mrzí, že jsme prohráli informační válku.“ Je to užitečný vtip, který nám dává šanci pochopit, jak nás vidí ti, kterým se vysmíváme. Nemluvě o tom, že aby se tato propagandistická agitka změnila v sarkastický černý humor, stačí drobnost. Aby byl karikaturistou našinec.

Komediální herci, klauni a moderátoři zábavných pořadů s nostalgií vzpomínají na dobu, kdy je za nekorektní žertování nikdo neosočil a nehrozila jim štvanice na sociálních sítích. Zdůrazňují, že „na svobodě vyjadřování a svobodě slova přece stojí celá naše demokracie.“ S tím lze souhlasit, ale drobný kaz na kráse zde je. Komediant by se neměl brát příliš vážně, jestliže si nárokuje právo nevážně žertovat. Smát se bavičům je nepovinné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…