Ivan Hoffman: Nechápavý Nečas

15.06.2013 17:57

Když už se ví, koho policie pozatýkala a za co, je zde příležitost k debatě, co je v politice normální, a co do politiky nepatří.

Ivan Hoffman: Nechápavý Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Premiér Nečas v sebeobraně apeluje na profesní solidaritu politiků, když udělování výnosných trafik výměnou za rezignaci na poslanecký mandát líčí jako standardní součást politiky a chce od poslanců napříč politickým spektrem, aby mu přitakali. Potíž je v tom, že se v politice považuje za normální kdejaký nešvar jenom proto, že se dosud nenašel žalobce a bez žalobce není soudce. Nečasova obrana korupce, klientelismu a mafiánství v politice není jenom chabá. Je především drzá.  
 
Politici se totiž vzájemně uplácejí, prodávají či kupují buďto za peníze daňových poplatníků, anebo z peněz, o které byli občané s požehnáním politiků oloupeni vlivnými lobbisty, pro které se u nás zavedlo označení kmotr. Nečasova obhajoba handlu se stranickými potížisty se stává zásadním politickým problémem v okamžiku, kde se jeho interpretaci toho, co je v politice normální, tleská v poslanecké sněmovně parlamentu. Škoda, že se netleskalo po jménech a nemáme soupis zastupitelů, kteří se hlásí k politické korupci. Že Nečasovi tleskala ODS, je samozřejmé. Zajímavá by ovšem byla informace, zda mezi poslanci za ODS ještě zbyl někdo, kdo politické korupci netleská.  
 
Petr Nečas nám sdělil, že nechápe, proč by měl odstoupit. Možná právě kvůli té nechápavosti. A pak také kvůli manažerskému selhání, jakým se jeví spolupráce s paní Nagyovou. Pikantní informace, že šéfka premiérova sekretariátu organizovala sledování manželky svého šéfa, navíc vojenskou rozvědkou, a jak se ukazuje s vědomím Nečase, který teď cosi mlží, že manželka, se kterou se rozvádí, byla v nějakém blíže neupřesněném nebezpečí…, tak to už je naprostá katastrofa. Že chce Nečas zůstat premiérem, je nezajímavé. Otázka stojí, kdo chce, aby Nečas zůstal premiérem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…