Ivan Hoffman: Sockarty končí

04.05.2013 13:40

Od výplaty sociálních dávek a důchodů prostřednictvím soukromé banky, které stát chtěl svěřit péči o miliardy veřejných peněz, nakonec vláda odstoupila. Kritiků bylo příliš a všeho druhu, zatímco argument proč pokračovat, byl jediný.

Ivan Hoffman: Sockarty končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Podpis jakéhosi náměstka Šišky, který kdysi už s policií v patách stvrdil bance lukrativní byznys. Drábkova sockarta není jenom klasický malér, jakých politici produkují spousty. Nakonec může být významným precedentem. To v případě, že navzdory své smluvně ošetřené nevypověditelnosti a nezrušitelnosti bude vypovězena a zrušena.

S tezí, že se s něčím nic nedá dělat, neboť to neumožňují platné smlouvy, se co chvíli setkáváme proto, že úředníci a politici, kteří se jménem státu, tedy jménem daňových poplatníků podepisují, nejsou za případnou škodu hmotně odpovědní. U sockarty banka tvrdí, že už do projektu investovala tři sta miliónů a premiér místo toho, aby důsledek podnikatelského rizika poradil bance řešit s panem Šiškou, naznačuje ochotu odškodnit banku z veřejných peněz. To je samozřejmě špatně, protože s občany, kteří mají zaplatit za Šišku, nikdo nápad se sockartou nekonzultoval.

Vzhledem k tomu, že politici a vysoce postavení úředníci příliš často chybují, chtělo by to vědět předem, co se kdo chystá podepsat, abychom propříště neslyšeli, že je pozdě něco napravit. Zákonodárci by pak měli urychleně uzákonit, že smlouvy, ve kterých se píše, že je nelze vypovědět anebo u kterých je výpověď vázána na nějakou sankci, neplatí. Zaklínat se právem má logiku v systému, kde právo neslouží tunelářům a spekulantům. Ctít ujednání, která byla učiněna se špatným úmyslem, je nesmysl. Tvrdí-li vláda, že s-Karta byla chyba, kde máme jistotu, že to byla chyba poslední? Nemáme, dokud v chybném systému kdekdo kdeco bez dozoru podepisuje. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: rozhlas.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…