Ivan Hoffman: Váhání s rekonstrukcí

08.03.2014 19:12

Už když před volbami 160 současných poslanců podpisem přislíbilo hlasovat za protikorupční zákony sestavené iniciativou Rekonstrukce státu, bylo jasné, že se po volbách budou vykrucovat.

Ivan Hoffman: Váhání s rekonstrukcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Způsob, jakým se u nás politici vyhýbají přijetí takových kroků, které proti korupci všude jinde fungují, je stále stejný. Politici protikorupční zákony slovně podpoří, aby je pak záludně vylepšili pro-korupčními pozměňovacími návrhy. Snaha zachovat klientelismus a tunelářství je samozřejmě vedena zištnými zájmy, nicméně skrývá se za odmítání něčeho, co rovněž veřejnosti pije krev.

To je případ čerstvého prohlášení Svazu města obcí a Asociace krajů, ve kterém se straší byrokracií, jejíž nárůst prý hrozí, bude-li se proti korupci postupovat podle receptů Rekonstrukce státu. Politici vyhrožují něčím, co nehrozí, a za žádnou cenu si to nedají vysvětlit. Podobně jako je jim proti mysli zvýšení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, neboť stávající systém kontrol, které umějí přelstít a obejít, jim připadá dostatečný.

Jak silně záleží politikům na zachování neprůhledného korupčního prostředí, se dovíme z projednávání zákona o Registru smluv. Drsný zákulisní boj se svede například o nenápadnou větu, že smlouva je platná až po zveřejnění, čili že nezveřejněná smlouva neplatí. Od uzákonění této zásady lze očekávat úsporu 30% nákladů z veřejných rozpočtů. Současně se ovšem jedná o třicet procent, které se již politikům nepodaří vykrást ze státní, krajské či obecní kasy. Zápas s korupcí je zápasem o průhlednost. Dobře se hospodaří pouze tam, kde je nakládání s veřejnými penězi pod dohledem veřejnosti. V době internetu nic nebrání tomu, abychom věděli o každé vyplacené koruně. Náklady jsou směšné, byrokracie minimální, přínos veliký. Není divu, že lidé kolem Haška bijí na poplach.

Nechtějí přijít o naše peníze. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla