Ivan Jordák: Nebetyčná hloupost, nebo odsouzeníhodný záměr?

02.06.2020 18:00

Koronovirová krize se chýlí ke konci. Skutečně? Mizí roušky ze všech obličejů. Lidé chodí do práce, děti do škol, aspoň ti a ty, kteří a které chtějí. Jsou otevírány restaurace, kina, divadla, muzea, stadiony, ale také i hranice. Život se vrací do svého normálu. Jenže zní stále častěji varování před podzimní koronovirovou pandémií a dalšími nákazami.

Ivan Jordák: Nebetyčná hloupost, nebo odsouzeníhodný záměr?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Něco se změnilo, nebo bude brzy měnit, a nikdo zatím neví, někdo předstírá, že neví, někdo ví, ale nepoví, jiný neví a o to více povídá. Pokud se něco změní, potom se nemůžeme vrátit k normálu, běžnému životu, jak jsme ho dosud poznali a znali. Jak a kam tedy dál? Ale jak dál, odkud? Pro určení nastávající cesty musíme především vědět minimálně místo startu, důvod a tempo pochodu, nakonec pak místo cíle. Zatím máme spoustu úvah, vzájemně si protiřečících.

Hodnotíme-li situaci v naší zemi, vypadá vše až příliš dobře a přehled výsledků potvrzuje, že postup vlády, zdravotníků, hasičů, policistů a armády si zaslouží od občanů ocenění a poděkování. Stejně tak samotní občané ohromili v Čechách neobvyklou ukázněností a vztahem ke starším osobám, jimi nejen deklarovanou, ale i se skutečnou vůlí pomoci a jejím praktickým uskutečňováním. Aspoň tak soudím podle jednání mladších sousedů já, nejstarší člověk v našem domě. Srovnávám-li naši situaci se situací v Německu, Francii, ale nakonec i USA, odkud máme zprávy nejen z médií, ale i známých a členů rodiny, zdá se, že u nás v ČR, ale i ve SR a dalších zemích Vysegradské čtyřky je zatím přijatelná.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí

Opět se ukázalo, že kvazi humanita, ať je nazývána jakkoli, lidé k ní vyzýváni kýmkoli je nejen k ničemu, naopak hrozí lidem už nebezpečím úplné zkázy. Ukázalo se, i že snad vyjma Červeného kříže a Charity, ostatní veřejnoprávní organizace, jakoby přestaly, kdy byly nejvíce potřeba, existovat. Nevím, co s nimi bylo, ale důvody pro svou existenci a dotace od státu, tedy od nás občanů neobhájily. Dokonce ani v médiích skoro nevystupovaly.

Pak jsme viděli, co nikdo z nás nečekal. Vraždu bezbranného v přímém přenosu z USA. Vraždu státním zaměstnancem, policistou, který měl naopak životy občanů chránit. Občana, který aspoň v přenosu se podřídil zcela pokynům policie. Nejhorší jsme se dozvěděli za několik dnů, že zavražděný byl bývalý policista, dokonce spolupracovník toho, kdo vraždil a byl všem znám svou klidnou a přívětivou povahou. Ovšem ani občané neobstáli. Oni nedemonstrovali, oni rabovali, kradli, ničili a zapalovali. Proč? Snad se to dá pochopit v prvních vteřinách po spáchání skutku, kdy emoce těch, co viděli, vzplanou. Ale tady byli lidé úplně mimo. Lidé, kteří stejně jako my, měli všechno médii zprostředkované. Tady byl i člověk, snažící se nasednout do autobusu MHD s bankomatem. Demonstrant? Spíš Sarka Farka loupežník a nevím, zda řidič se nebude muset zodpovídat, že ho z autobusu vykázal.

Podivné je i jednání řady politiků u nás. Po uložení si bobříka mlčení zpočátku se po připomnění blízkých voleb rozpovídali, a to zejména nyní. Jak je zvykem u nás říkat, nenechali na vládě a ji tvořící koalici nit suchou. Není mi jasné proč. Pokud se vyjasnívá, napomínám sám sebe, že se lidé nemohou přece radovat z cizího neštěstí, ani nemůže soudný člověk rozporovat prokázanou skutečnost. Zejména, když občané projevili nezvykle vysokou loajalitu s ostatními občany a prokázali tak, že člověk může existovat pouze v lidské společnosti, a není tygrem, kterému je nejlépe samotnému v džungli.

A tak bych si přál už jen jedno, aby vzájemná loajalita lidí k sobě trvala dál. Aby vláda měla dál dost odborníků, kteří by jí mohli napovídat, co nejlepšího má pro lidi udělat. Aby se tito odborníci sešli a pokud možno sjednotili na tom, co my laici máme dál dělat pro sebe a rodinu, ale hlavně i pro všechny ostatní. Aby orgány činné v trestném řízení postupovali v souladu s právem, pokud se máme opět dostat do stavu obecného ohrožení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…