Ivan Jordák: Nebylo by rozumné vše ukončit?

01.04.2020 20:13

Je tomu už několik let, co byl údajně poprvé zmíněn coronavir, a to jedním z politiků USA. Nemám důvod tomu ani věřit, ani nevěřit, stejně jako velká většina obyvatel našeho světa. Respektive naší zeměkoule.

Ivan Jordák: Nebylo by rozumné vše ukončit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Nikdo z nás nevěděl, k čemu to je. Blíže jsme tento prostředek poznali na konci roku 2019 a počátkem roku letošního. Tedy poznali. Nepoznali, jen nám bylo napsáno, co dovede, a to všude na světě. Ať je to na kterékoli světové straně, v kterémkoli zemském pásmu, nebo v kterémkoli státě. Jednotlivé státy se při napadení svých občanů tímto virem zachovali a chovají rozdílně. Záleželo na mnoha skutečnostech. Na poměru síly vlády a síly médií. Na množství znalostí a vědomostí o viru a ochraně před ním v čase, kdy byla země napadena. Na ochotě občanů se podřídit nařízením vydaných vládou, nebo zdravotnictvím, a funkčnosti policie, hasičů a armády. Dále na ekonomické síle země, úrovni zdravotnictví, množství zásob potřebných potravin, hygienických prostředků a úrovni vztahů se zeměmi, které byly schopné tyto věci a prostředky dodávat, možností dopravy a schopnosti občanů improvizovat, a vzájemně si pomáhat. Dá se říci, že ve své většině byl u zmíněných potřeb u nás velmi příznivý stav, co nakonec ukazují výsledky v této věci.

Je tu ovšem jedná neopominutelná věc, s kterou se zatím příliš, aspoň pokud je veřejně známo, nepočítá. Faktor času. Doby, za kterou začnou být občané vším psychicky unaveni a jejich postoje se začnou měnit, aniž by sami chtěli. Nahlédneme-li do minulosti, vidíme, že cvičení civilní obrany byly otázkou maximálně týdne, vojenská cvičení záložáků u vojínů tří týdnů, u důstojníků šest týdnů. Přitom tehdy tu byl pro zúčastněné občany ještě jeden velmi příznivý faktor, že se tyto věci týkaly jen jeho, rodina žila dál normálním způsobem. Posunu-li se ještě více zpět, dostanu se k válce a jejím následkům. Vůbec nemyslím padlé a zavražděné, ale následky ve vědomí lidí. Třeba jen hesla, že na Němce nás nikdo nedonutí dělat. Nebo následky zavření vysokých škol a snížení počtu středních škol. Dopady těchto opatření nejsou zcela odstraněny dodnes. A nyní se již objevují, zatím výjimečně, ale přece v množství, které už stojí za povšimnutí, otázky náhrady škody. Není už čas začít s řešením i těchto záležitostí a dát na ně jasnou a jednoznačnou odpověď.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …