Ivan Jordák: Není výročí, jako výročí, ale je dobré si každé připomenout

16.03.2019 7:33

Již řadu dnů je nám na ČT oznamováno, že letos připravila veřejnoprávní televize na svých programech pořad k osmdesátému výročí okupace naší země Německem.

Ivan Jordák: Není výročí, jako výročí, ale je dobré si každé připomenout
Foto: archiv redakce
Popisek: Nešťastný prezident Emil Hácha

Po třicet let se této otázce vyhýbala ČT jak čert kříži, a prakticky se tímto tématem ani nezabývala. Stejně tak ÚSTR věnoval daleko více pozornosti počínání SSSR v roce 1968 a letech následujících, nezajímaje se vůbec o rozdíly v dopadech na naši zemi. Bylo až tragické sledovat poplatnost tohoto ústavu propagandě a určení potenciálního nepřítele předem, aniž by měl pro tato tvrzení relevantní důkazy. Trapná byla i vystoupení některých našich politiků, kteří si vůbec nedělali starosti nejen s oprávněností svých prohlášení, ale ani s tím, zda protistraně nevytýkají něco, co řada našich spojenců z NATO provádí také, a často ve větším rozsahu. Rusko se stalo nepřítelem číslo jedna a takřka denně je nám sdělováno, co zase komu provedlo, a kdo další z něj má oprávněný strach. Podobně se postupovalo a postupuje také proti Číně, i když ne tolik.

Pro tento účel se zkreslovaly některé události druhé světové války, jiné se zamlčovaly, a často se z oběti dělal zlosyn. Byla i řada událostí, které se vymýšlely, nebo bez rozmyslu přebíral jejich výklad bývalými protivníky. Výsměchem našim obětem z druhé světové války byla omluva exprezidenta Havla Německu za příkoří, které mu způsobilo. Československo. Podobně jako naše účast na rozbíjení Jugoslávie pomocí humanitárního bombardování, té Jugoslávie, která spolu s Rumunskem byly jediné dva státy, jejichž občané nám byli ochotni pomoci v druhé světové válce, ale i v roce 1968. Krutý výsměch jsme si zasloužili po uvěření zprávám o zločinech Saddáma Husajna v Iráku, které dodnes nebyly ověřeny, ani zjištěny. Podobně, jako se nám vymstilo pořádání Arabského jara a účast na odstranění Muammara Kaddáfího v Libyi, ale i náš postoj vůči dalším státům ve Středomoří. Tím se uvolnily ruce různých mafií k podnikání v převádění a převážení obyvatel Afriky a Asie do Evropy bez právního důvodu. Neuvážená prohlášení některých politiků v orgánech EU a některých států EU potom dávají neoprávněnou naději pašovaným lidem k získání pomoci, na kterou nemají samozřejmě vůbec nárok.

Neznáme ani důvod, proč přijímat a živit imigranty, kteří jsou pašováni na území Evropské unie, po zaplacení násobných částek, které stojí přeprava, a kteří nejsou ochotni přizpůsobit se zvyklostem a dodržovat právní předpisy státu, ve kterém se bez souhlasu jeho orgánů a ochoty si na svůj pobyt vydělat prací vyskytují. Je smutné, když se pak musí na pomoc našim předkům nebo potomkům pořádat sbírky. Je rovněž nepochopitelné, když média či některé orgány státu zpochybňují rozhodnutí našich soudů v těchto kauzách, aniž by učinily aspoň pokus o předložení důkazů a skutečností, v čem měly tyto soudy chybovat a také proč.

Je až s podivem, proč se dává přednost nezákonnému počínání, přednost činnosti, která poškozuje stát a zemi, proč se nevyžaduje ve všech případech řešení, odpovídající právnímu řádu a přinášející prospěch společnosti. Je nesmyslné podporovat ty lidi, kteří se nikdy nezasloužili o rozvoj společnosti, pouze od ní neustále něco požadují. Je zcela nepřípustné, aby někteří politici nebo zaměstnanci neziskových organizací si osobovali právo rozhodovat o využití některých prostředků bez toho, aby takové využití povoloval právní řád. Není možná další existence neziskových organizací, které nemají oporu v našem právním řádu, a aby ony rozhodovaly věci veřejné bez zvolení občany podle volebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka