Ivo Strejček: V Izraeli už ví, že být „antiněkdo“ nestačí. A v Čechách?

15.06.2022 14:37 | Glosa

Denní glosy Ivo Strejčka

Ivo Strejček: V Izraeli už ví, že být „antiněkdo“ nestačí. A v Čechách?
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Přesně před jedním rokem vznikla v Izraeli vláda složená z ideově nejrozdílnějších politických uskupení v celé tamní historii. Pod vedením premiéra Benetta se v ní setkaly subjekty pravicové, středové, levicové, sionistické i arabské. Žádná z předcházejících vlád neměla ve svém středu více žen, více členů LGBTQ komunity nebo více Arabů. Jediným motivem, který „ukoval“ tak vnitřně rozporuplnou koalici, byl program odstavit od moci dlouholetého premiéra Netanyahua. Po roce trvání izraelské vlády sjednocující étos „antinetanyahu“ vyprchal a Benettova vláda se při prvním klíčovém hlasování drolí.

Když v Čechách loni na podzim vznikala Fialova pětičlenná vláda, složená z názorově zcela rozdílných subjektů, sjednotil ji prázdný, ale chytlavý militantní program „zbavit se Babiše“. A také v Čechách, podobně jako v Izraeli (jak naznačují průzkumy veřejného mínění), už program „antibabiš“ mezi lidmi vyvanul. Vládnutí je o tématech praktických, vážných a pro zem a její občany nutných. Nenávidět politického soupeře a udělat z toho politický program lze, ale dlouho se s tím nevystačí.

***

Bývalý polský ministr obrany Radoslaw Sikorski na svém twittru šokoval: „Západ má právo dát Ukrajině nukleární zbraně, aby chránila svoji nezávislost.“ Buďto se Sikorski v Evropském parlamentu už zbláznil, nebo svým výkřikem potvrdil, že jsou to především Poláci, jejichž posedlost vstoupit do války s Ruskem začíná být pro Západ opravdovým nebezpečím.

A obráceně, nic více než Sikorského názory si Putin pro obhajobu války na Ukrajině pro vlastní domácí publikum ani přát nemůže. Vysvětlujte dnes „po Sikorském“ v Rusku, že to Západ s jejich zemí vždy myslel dobře a nukleární zbraně na Ukrajinu nikdy poslat neplánoval…

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…