Jakub Červenka: Inflace v Německu klesla, spotřeba v USA roste

30.10.2017 21:30

Harmonizovaná spotřebitelská inflace v Německu za říjen klesla na -0,1 % v meziměsíčním srovnání. Meziročně harmonizovaná inflace klesla o 0,2 p.b. na 1,5 %. Obě hodnoty jsou pod očekáváním trhu.

Jakub Červenka: Inflace v Německu klesla, spotřeba v USA roste
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Harmonizovaný CPI index podle metodiky Eurostatu používá stejný spotřební koš ve všech zemích eurozóny a nabízí tak jednodušší srovnání vývoje inflace mezi členskými státy. Nedává ale velkou váhu cenám bydlení. Zohlední-li se růst cen imputovaných nájmů v rámci německé metodiky CPI, tak inflace klesla na 0 % m/m a 1,6 % r/r. Růst cen se drží na výjimečně nízkých hodnotách i přesto, že německá domácí spotřeba je na solidní úrovni a nezaměstnanost na rekordně nízkých hodnotách. Lze očekávat, že německá statistika do velké míry ovlivní i zítřejší hodnotu harmonizované inflace pro celou eurozónu. Dlouhodobě nízká inflace pod 2% cílem v Německu i v celé eurozóně přidává na důležitosti opatrné strategii Evropské centrální banky ohledně ukončování kvantitativního uvolňování. Guvernér ECB M. Draghi předpokládá dočasné zpomalení tempa růstu cen do konce roku 2017, nicméně v příštím roce by mělo zrychlit díky odeznění vlivu nízkých cen energií. Pokud se ale bude inflace v eurozóně držet výrazně pod svým cílem, ECB bude podle Draghiho připravena prodloužit svůj program nákupu finančních aktiv i po září 2018.

Americký PCE deflátor osobní spotřeby zboží narostl v září na 0,4 % m/m, přesně podle očekávání trhu. Je to nejvyšší tempo růstu od ledna tohoto roku. V meziročním srovnání index narostl o 0,2 p.b. na 1,6 %. Přestože tempo růstu PCE je za poslední měsíce ve vzestupném trendu, pořád se drží pod 2% cílem Fedu. Navíc můžeme očekávat určité zpomalení v příštích měsících, kvůli zmírnění cen energií po hurikánech v USA.

V souvislosti s dnešní nadílkou inflačních statistik stojí za to si připomenout rozdíly v metodikách měření podle CPI a podle PCE indexu. CPI inflace je častěji zmiňována v médiích a používá se pro inflační swapy, inflačně ochráněné dluhopisy a pro výpočet úprav sociálního zabezpečení v USA. Největší rozdíl mezi CPI a PCE je v jejich definici spotřebního koše. Zatímco CPI spotřební koš je založen na průzkumu spotřeby domácností, PCE používá průzkum prodejů od výrobců. CPI používá dlouhodobě neměnný spotřební koš, ale PCE upravuje svůj spotřební koš podle substitučního efektu mezi produkty. PCE navíc odhaduje i nepřímé výdaje domácností, například zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem. Z důvodu sofistikovanějšího vypočítávání používá měnověpolitická rada Fedu pro svá rozhodnutí index CPE. Nicméně, obecně mají obě metodiky inflace velmi podobné trendy, i když CPI v posledních letech vykazuje o něco vyšší hodnoty.

Jakub Červenka
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…