Jakub Kajzler: Svržení Mursího demokracii nepřinese

06.07.2013 21:20

V Egyptě převzala moc armáda. Celkem překvapivý tah poté, co prezident Mursí po svém zvolení sesadil a nahradil velké množství armádních špiček. Zdálo se, že islamisté z Muslimského bratrstva se své role vůdčí strany chopili úspěšně. Události posledních dní však ukazují, že egyptská armáda i po výměně několika čelních představitelů hraje více než podstatnou roli.

Jakub Kajzler: Svržení Mursího demokracii nepřinese
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

Otázkou však je, jestli z evropského pohledu správný zásah armády proti prezidentovi, který islamizuje společnost, přispívá k demokratizaci Egypta, nebo ji naopak oddaluje. Každé volby v sobě skrývají riziko chybného výběru. Riziko, že zvolený kandidát bude ve výsledku jednat jinak, než jak před volbami sliboval, nebo tak že postaví velkou skupinu občanů proti sobě.
 
To se stalo v Egyptě. Velká porevoluční očekávání, kdy byl sesazen dlouholetý prezident Mubarak, se nenaplnila. Země utrpěla těžké hospodářské ztráty, turisté jezdili méně než za doby stabilního autoritářského Mubaraka, zvyšovala se nezaměstnanost. Do toho růst role Islámu do mnoha sfér doposavad relativně sekulárního státu. Nahromaděná frustrace dohromady s mizernými vyhlídkami do budoucnosti opětovně přivedly statisíce lidí do ulic.
 
Davy v ulicích obvykle v Egyptě nehrají takovou roli jako armáda. Záleží, na kterou stranu se postaví. Nyní si usmyslela, že Mursí není dobrým prezidentem, nevede zemi správným směrem a rozhodla se ho sesadit. Možná v tom byly i jiné důvody (odplata?). Podstatné je, že prezident, který byl v řádných, mezinárodním společenstvím uznaných, volbách zvolen, ztrácí svou pozici nikoli ve volbách, ale z rozhodnutí jiné složky státu.
 
Nechci hodnotit chování a činy prezidenta Mursího, natož jej obhajovat, ale dokud se nebudou respektovat výsledky voleb, se kterými třeba nesouhlasím, k vytoužené demokracii má daný stát dál, než před volbou nyní nenáviděné osoby. Česká republika je také výrazně rozdělena na zastánce a oponenty současného prezidenta, ale zásah armády (byť by se někomu mohl líbit – nadsázka, pozn.), by přinesl více nestability, než setrvání řádně zvoleného prezidenta. Když chce být Egypt demokratickým státem, je nutné výsledek respektovat.
 
Jestliže je však porušována ústava a ostatní zákony (třeba ze strany prezidenta), musí fungovat jasné nástroje k zamezení daného porušování. Odstranění Mursího může být pro Egypťany krátkodobě pozitivním krokem. V dlouhodobém horizontu je to však krok zpět.
 
Jakub Kajzler
Autor vystudoval diplomacii na FMV VŠE v Praze. Působil na Úřadu vlády a Ministerstvu obrany ČR.
 
Vyšlo na serveru Pravý břeh. Publikováno se souhlasem vydavatele.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…