Jakub Kajzler: Vrtěti Němečkem

10.11.2014 9:30

Minulý pátek nám nabídl další ze série bitev o moc mezi premiérem Sobotkou a vicepremiérem Babišem. Útok zahájil Andrej Babiš a za nástroj a zároveň bitevní pole si zvolil ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka.

Jakub Kajzler: Vrtěti Němečkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Načasováním by útok odpovídal na odvetu za pondělní reportáž Reportérů ČT o nevýhodných smlouvách mezi jednou ze společností Andreje Babiše a státem (Správou státních hmotných rezerv), ve které účinkoval bývalý ředitel této organizace, který je zároveň členem ČSSD.

Andrej Babiš obvinil svého vládního kolegu z psychické poruchy, alkoholismu a předraženého nákupu přístroje v ostravské fakultní nemocnici, kde Němeček dříve působil jako ředitel. Takto získané peníze údajně investuje do stavby domu na Čeladné („beskydský Špindl“).

Z pohledu předsedy hnutí ANO se pravděpodobně jedná o zastírací manévr, kterým chce odvést pozornost od nevýrazného výkonu svého hnutí ve vládě. Z jeho ministrů odešla populární tvář Jourová do Bruselu, Martina Stropnického lze častěji spatřit v TV seriálu než ve funkci ministra obrany a pohromou se stalo jmenování dvou nečlenů ANO do funkcí ministryně spravedlnosti (Válková) a ministra dopravy (Prachař).

Zatímco Helena Válková rozehrála boj se státními zástupci, Antonín Prachař nedokázal po téměř roce ve funkci vůbec nic. Řiditelství silnic a dálnic je v horším stavu, než když začínal, z ministerstva odešli klíčoví úředníci a jeho náměstci vedou spor o to, kdo se stane úřednickým náměstkem. Tendr na mýto se nestíhá, vstup konkurence na železnici odkládá. Prachaře veřejně kritizují i Babišovi spojenci (Jančura), nebo představitelé stavebních firem (šéf Metrostavu i asociace stavařů).

Z pohledu programového se Andreji Babišovi taky nevede. Ačkoli se slovně vymezuje na pravý střed, žádný pravicový postoj do vládou předkládaných zákonů a opatření se mu promítnout nepodařilo. Jeho vlastní materiál zkomplikoval daňový systém (3. sazba DPH), přidal administrativu podnikatelům (omezení paušálů, měsíční kontrolní hlášení DPH), nebo rozbil pozitivní reformy uskutečněné minulými vládami (zdravotnické poplatky, druhý důchodový pilíř). A ministerstvo životního prostředí (kdo zná Brabce?) jde na ruku ekologickým organizacím (zamítnutý zákon o Šumavě, zrušení možnosti kácet stromy na vlastní zahradě).

Je tudíž pouze otázkou času, kdy „osobnost Babiš“ svou září přestane překrývat neschopnost svých spolupracovníků a uvedené problémy jej doženou. Obvinění Svatopluka Němečka je krokem, který má „fenomén Babiš“ udržet o něco déle naživu a převézt negativní pozornost na stranu soupeře.

Zajímavá bude reakce Bohuslava Sobotky. Jestliže se nepostaví za ministra zdravotnictví a spor skončí jeho odchodem z vlády (bez ohledu na to, kdo další odejde, nebo jaké rezorty se vymění), premiér prohrál. Vedlejším úmyslem Babiše totiž může být výměna vlastního ministra dopravy Antonína Prachaře, kterou by však ukázal svou slabost a učiněnou chybu. Oslabením Němečka a následným kompromisem spočívajícím ve výměně rezortů MD a MZd a odchodem obou ministrů (a možná i někoho z KDU) si udrží svou tvář a zároveň vytvoří další legendu o tom, jak dostal zkorumpovaného ministra zdravotnictví z vlády, byť za cenu vlastních ztrát.

Odvolat Babiše Sobotka nemůže. Jednak by se rozpadla vláda, druhak by Babiš ještě posílil. „Sobotka kryje korupčníky, to by se v našem hnutí stát nemohlo.“ Jestli chce Sobotka vyhrát, musí si najít alternativní cíl a zároveň nesmí pustit Němečka (bez ohledu na to, jestli jsou nařčení pravdivá, nebo ne). Takovým ideálním cílem se zdá být Antonín Prachař – prohrál volby, o jeho neschopnosti není sporu napříč politickým spektrem a o jeho setrvání pochyboval premiér už v minulosti („Prachař má čas do konce roku“). Veřejně se tedy nemusí jednat o odvetu za Babišův útok.

Jak spor dopadne, uvidíme v následujících týdnech, ale už teď je jasné, že chování této vlády se od té předminulé moc lišit nebude a spousta „zábavy“ nás teprve čeká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …