Jakub Novák: Je čas převléct Kabátek aneb správní rada VZP němá, hluchá, slepá?

09.03.2015 11:44

Běžný český občan se už ničemu nediví, a pokud se mluví o zdravotnictví, ani nenadává. Ví, že jednou ho bude potřebovat a tak zkrotle čeká, jak to jeho zvolení zástupci zařídí.

Jakub Novák: Je čas převléct Kabátek aneb správní rada VZP němá, hluchá, slepá?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ústředí VZP v bývalém hotelu Flora

Jenže není poslanec jako poslanec. Ten český slibuje, před volbami vyhazuje peníze za podbízivá hesla a reklamní kampaně, a když mu napadá dostatek lístečků do volební urny, na voliče zapomene.

Nedělejme si iluze, že britský poslanec by neznal marketingové tahy stejně dobře, ale pokud v parlamentu zasedne, ví, co je jeho povinnost.  Robert Godsiff interpeloval vládu v otázce plýtvání veřejnými prostředky zdravotního pojištění.  A co je nejlepší, šlo o téma v České republice skoro zakázané. Předmětem poslancova zájmu byla protonová terapie.  Velká Británie zatím nemá vlastní zařízení, které by britským pacientům léčbu umožnilo. Vzpomeňme na dramatický příběh rodiny Kingových, kteří svého syna chtěli léčit a nakonec léčili v Praze. I pod tlakem této události nakonec britská zdravotní pojišťovna NHS oznámila, že do roku 2018 chce mít podobné centrum v Británii. Do té doby, ale posílá pacienty za oceán. A přesně to vadí Robertu Godsiffovi, který se v zájmu voličů a jejich peněženek i zdraví ptá, proč do Prahy za léčbou jezdí samoplátci a nemajetní pojištěnci, onkologicky nemocní, NHS do Prahy nepošle. Je to blíž – což je důležité pro jejich zdravotní stav, je to modernější a je to levnější. Vyslat pár pacientů do dražší Ameriky znamená, že pro jiného pacienta na to už nezbydou peníze.  

Tak zatímco poslanci v Británii interpelují vládu a řeší hloupá rozhodnutí a neefektivní hospodaření NHS, čeští poslanci mlčí. Přitom ředitel VZP Kabátek se chová stejně nezodpovědně. Tvrdí, že české pacienty posílá do Mnichovského centra, které má mnohem starší technologii s vyššími cenami, ale ve skutečnosti jim moderní léčbu vůbec nepovolí. Správní radu, složenou právě z poslanců jednotlivých politických stran pak chlácholí historkami o experimentální léčbě a o zpupnosti protonového centra, se kterým se prý nedá vyjednávat. On, Kabátek, se přeci pořád snaží dohodnout, ale s Protonovým centrem v Praze to nejde, to chce šílené peníze a pan Kabátek tomu tlaku statečně odolává. Hezká historka a správní radě evidentně vyhovuje. Ale celá ta povídačka trochu drhne, když si uvědomíme, že zaměstnanecké pojišťovny si smlouvy s PTC dojednaly nebo dojednávají, a že jejich správní rady by je plýtvat finančními prostředky asi nenechaly. Vypadá to, jakoby správní rada VZP tak nějak po česku čekala, až se to celé vyřeší, šušká se přece, že Kabátek si balí kufry, tak pak by mu mohli hodit na hlavu i vlastní neschopnost udělat správné rozhodnutí.

Ať tak nebo tak, zase tu zbývá otázka, kdo to celé odnese. A odpověď je zřejmá- český pacient. Ten se totiž bude dívat, jak se v jeho centru v Praze léčí pacienti z Británie, kterým to zařídili jejich poslanci. A vidět to na vlastní oči mohl celý svět, reportáž o pobouření nad nesmyslným chováním britské pojišťovny, otočila nejvlivnější britská televizní stanice ve všech svých zprávách několikrát za den. To česká média jsou ke svým poslancům mnohem tolerantnější a dokonce přesto, že po hlavě ředitele VZP už pěkně dlouho volá ministr financí a navíc podivné chování Kabátkova kamaráda ředitele nemocnice Na Homolce vyšetřují i státní orgány a v jeho deníčku si můžeme přečíst i historky o samotném řediteli VZP. Anebo je to celé ještě jinak?

Jakub Novák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…