Jakub Šiška: Lékaři už zase odcházejí

06.11.2012 22:24

Platy nemocničních lékařů se u nás pohybují v průměru kolem dvou a půl násobku průměrné mzdy v zemi, konkrétně ve státních nemocnicích dosahují 57 a půl tisíce měsíčně a v ostatních nemocnicích asi o dva tisíce méně. Za loňský rok poskočily nahoru o 14,5%. Odboráři by ale chtěli trojnásobek průměrné mzdy.

Jakub Šiška: Lékaři už zase odcházejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Vadí jim také, že na letošek jim ministr Heger údajně slíbil přidat 10%, ve skutečnosti si polepšili pouze o 6,25%, a to jen ve státních zařízeních. Do třetice je rozlítilo ministrovo nedávné prohlášení, že příští rok platy lékařů neporostou vůbec.

Vyhrožovat kvůli tomu hromadnými výpověďmi nelze označit jinak, než jako nestoudné vyděračství. Sotva si lze představit jinou profesi, kde by si lidé mohli vymáhat platy tak, jako si pětileté dítě vymáhá lízátko před regálem v obchodě. Jenže lékařští odboráři nejsou malé děti. Vědí, že se veřejnost musí zaujmout něčím vznešenějším, takže tvrdí, že platy pro ně nejsou prioritou. "Chceme zachovat systém a péči tak, aby byla kvalitní a dostupná pro pacienty," prohlásil Martin Engel v Českém rozhlase. Je to sice prázdná fráze, ale na politiky a zčásti i na veřejnost funguje. I Leoš Heger, který nemá problém zvednout ve vládě ruku pro řadu asociálních škrtů a který loňské akci Děkujeme, odcházíme, dlouho statečně vzdoroval, nakonec povolil.

Nyní čelí stejné vyděračské taktice znovu. Je totiž velmi jednoduchá. Hromadné výpovědi by skutečně vedly k narušení nemocničního provozu s citelným dopadem na pacienty. V tu chvíli by se lidé obrátili proti vládě, protože když jde o život, jde o všechno. Potřebuje-li člověk akutně odoperovat slepé střevo, vezme za vděk i bezcharakterním gaunerem, pokud to umí.

Představme si však, co by se mohlo stát, kdyby ministr lékařům neustoupil. Uplatnění v bohatém zahraničí by našli jen ti nejlepší s dokonalou znalostí jazyka. Jiní by si mohli otevřít privátní praxe nebo najít uplatnění na soukromých klinikách. Pak jsou tu ještě farmaceutické firmy, kde se sice točí pro běžného smrtelníka neuvěřitelné peníze, kde je ale adekvátně tomu i dostatek zájemců. Pro některé je tu jistě i možnost odejít zcela mimo obor. Část lékařů by se do nemocnic vrátila, ať už na původní místa, byl-li by o ně zájem, nebo na jiná pracoviště.

Znamenalo by to jistě krátkodobý otřes, po kterém by se ale zdravotnický systém stabilizoval a do určité míry pročistil. Odešli by z něj lidé, kteří jsou z jakéhokoli důvodu frustrovaní, což by prospělo jak jim, tak pacientům. Pokud by bylo třeba, mohl by stát na uprázdněná místa přilákat lékaře ze Slovenska, Polska nebo dalších jazykově blízkých zemí, pro které by to byla velká výzva a kteří mají o spravedlivém ohodnocení zcela jiné představy, než Engelovi nespokojenci. V neposlední řadě by se mohlo též ukázat, že mnohá vyšetření a zákroky nejsou potřebné a že pacientům lze pomoci jiným, méně nákladným způsobem.

Pokud se ale ministr nechá vyděrači znovu zatlačit do kouta, koupí si sice na určitou dobu klid, cenu ale za to zaplatíme všichni vysokou. Navrch dostanou ti, pro které jsou pacienti pouze prostředkem k uspokojování vlastních zájmů. Není od věci si připomenout někdejšího odboráře, který tažení lékařů za stále vyššími platy započal. Směsí šarmu a demagogie dokázal strhnout na svou stranu řadu lékařů i veřejnosti a rozjel velkolepou kariéru.

Přes ministra zdravotnictví, hejtmana a brilantního parlamentního řečníka to dotáhl až do vazební věznice. Jeho přímý tah na branku by měl být všem velkým varováním. I proto by měl Leoš Heger na novou výzvu Děkujeme, odcházíme, odpovědět: Rádo se stalo, na shledanou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…