Jan Bednář: Co chce Obama dojednat v Pekingu?

11.11.2014 10:22

Americký prezident Barack Obama se vydal na cestu do Asie necelý týden po prohraných kongresových volbách. A všeobecně se soudí, že jeho demokratická strana minulý týden utržila tak velikou porážku hlavně kvůli němu samotnému, kvůli jeho nepřesvědčivému působení v politice v poslední době.

Jan Bednář: Co chce Obama dojednat v Pekingu?
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

O to více se možná bude snažit zapůsobit teď alespoň v zahraničí, když už doma se mu to nedaří. A svým způsobem je k tomu vhodná chvíle: Americká ekonomika se právě vzpamatovala po dlouhé době stagnace a do konce funkčního období zbývají prezidentu Obamovi ještě dva roky.

V Pekingu se Barack Obama účastní vrcholné schůzky organizace APEC, Asijsko-pacifické ekonomické spolupráce, která sdružuje 21 zemí kolem Tichého oceánu, od Vietnamu až po Chile, a která má na svém kontě skoro polovinu světové populace a více než polovinu HDP celého světa.

Už dlouho se jedná o těsnější ekonomické spolupráci těchto zemí a zvláště o společné zóně volného obchodu. A právě v tom vystupuje do popředí soupeření mezi dvěma největšími hráči na tomto hřišti: Spojenými státy a Čínou.

Amerika prosazuje ambiciózní projekt zóny volného obchodu 12 zemí tohoto regionu pod názvem Transpacifické partnerství, zatímco Čína hlásá vlastní liberalizační program pod názvem Oblast svobodného obchodu Asie a Pacifiku.

Prosazování amerického projektu, v němž Čína není zahrnuta, se považuje za snahu Washingtonu vyvažovat v tomto regionu stále rostoucí vliv Číny. Proti této interpretaci však teď vystoupil samotný čínský prezident Si, který tvrdí, že čínský program nestojí proti existujícím dohodám o liberalizaci obchodu, ale má být v budoucnu jejich „agregací“.

Čínský prezident Si se na summitu organizace APEC dnes také osobně setkal s japonským premiérem Abem a vůbec poprvé si tito politikové, nejvyšší představitelé Japonska a Číny, podali ruce. To se považuje za významné symbolické gesto obou stran.

Po mnoha měsících vzájemného napětí a sporů o malé ostrovy, na něž si dělají nárok jak Čína, tak Japonsko, je to alespoň určitý pokrok, k němuž všechny účastníky vedou společné ekonomické a obchodní zájmy.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…