Jan Bednář: Napětí v Hongkongu nekončí

03.12.2014 10:26

Napětí v Hongkongu trvá a ani vláda, ani studenti nechtějí ustoupit. Už dva měsíce protestuje skupina mladých lidí v centru tohoto ekonomicky velmi důležitého čínského velkoměsta proti omezování svých volebních práv.

Jan Bednář: Napětí v Hongkongu nekončí
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Ale městské úřady za podpory ústřední čínské vlády v Pekingu prostě nejsou ochotny přistoupit na kompromis.

Spoléhají zřejmě na to, že dříve či později se protestující studenti unaví a celé jejich hnutí nakonec vymizí do ztracena. Je pravda, že v poslední době se protestů účastní mnohem méně lidí než na začátku, ale i přesto se někdy pokojné demonstrace změní na pouliční rvačky.

Nejnovější nepokoje vypukly v neděli večer, kdy vůdci protestujících studentů vyzvali své stoupence, aby se shromáždili před úřadem správce města, který leží nedaleko od místa jejich dosavadních okupačních demonstrací.

Při přesunu účastníků protestu došlo ke tvrdému střetu s policií, kdy demonstrující údajně házeli lahve, deštníky a helmy, než je policie nakonec z nového místa vytlačila. Nejméně 40 lidí bylo přitom údajně zatčeno a mnoho policistů prý utrpělo zranění.

Správce města, Liang Čchun-jing, pak vyzval studenty, aby se na místo střetu s policií už nevraceli a pohrozil, že úřady proti nim rozhodně zakročí. „Nepovažujte toleranci za slabost,“ výhrůžně podotkl Liang.

Protestující tak zase ničeho nedosáhli.

A je zřejmé, že většina obyvatel Hongkongu nyní nechce s protesty nic mít. Studenti jen na krátkou dobu ochromili dopravu a pak se zase vše vrátilo do normálních kolejí.

Jeden ze studentských vůdců, Joshua Wong, v pondělí oznámil, že spolu se dvěma svými druhy zahajuje protestní hladovku ve snaze zajistit obnovu rozhovorů se zástupci místní správy. Ty skončily naposledy v říjnu neúspěšně.

Ale je otázka, zda touto cestou představitele města k něčemu donutí. Spíše se zdá, že nikoli, když vezmeme v úvahu, že situaci nezvrátily ani opravdu velké lidové demonstrace před dvěma měsíci.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty