Jan Bednář: Potvrzeno. Letadlo se zřítilo po zásahu střelou zvenku

10.09.2014 16:15

Předběžné závěry vyšetřování letecké katastrofy ze 17. července letošního roku potvrzují dosavadní domněnky o tom, že malajsijské letadlo MH17 bylo nad východní Ukrajinou opravdu sestřeleno.

Jan Bednář: Potvrzeno. Letadlo se zřítilo po zásahu střelou zvenku
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Definitivní zpráva o výsledku vyšetřování by měla být zveřejněna příští rok, ale už teď vydali holandští experti její předběžnou verzi a základní informace, které shromáždili z dostupných důkazů, zvukových nahrávek a nalezených trosek letadla.

Vyšetřovatelé především analyzovali tzv. černé skříňky, které obsahují technické údaje a všechny záznamy o letu MH17, vyhodnocovali nahrávky radiové komunikace mezi pilotní kabinou a nejbližším mezinárodním letištěm, kterým byl v okamžiku neštěstí ukrajinský Dněpropetrovsk, měli k dispozici satelitní snímky a fotografie z míst, kam dopadly trosky letounu.

Všechny tyto nashromážděné důkazy nasvědčují tomu, že letadlo bylo zasaženo šrapnelem raketové střely.

Zpráva expertů zdůrazňuje, že až do okamžiku katastrofy vše na palubě letadla probíhalo normálně, nebyly zjištěny žádné technické problémy letadla, ani lidské chyby během řízení jeho letu.

Podle písemné dokumentace z letiště v Amsterodamu bylo letadlo před startem naprosto v pořádku a v jeho servisní knize nebyly zaznamenány žádné nedostatky. Posádku tvořili, jak zpráva uvádí, kvalifikovaní a zkušení piloti.

O klidném průběhu letu až do osudného okamžiku svědčí i nahrávka radiokomunikace pilota s řízením letového provozu, která náhle končí ve 13 hodin a 20 minut, kdy posádka přestala odpovídat na otázky.

Holandští experti ve své zprávě uvádějí, že letadlo se zřejmě ve vzduchu rozlomilo, když jej zasáhlo „velkou rychlostí velké množství menších objektů“, které proděravěly plášť letounu.

To odpovídá zásahu ruského raketového systému BUK, který podle dosavadních dohadů pravděpodobně poslal letadlo k zemi. Tento systém měly ale k dispozici obě strany konfliktu na Ukrajině, a zpráva holandských expertů také neodpovídá na otázku, kdo letadlo sestřelil, zabývá se pouze příčinou jeho havárie.

Ruský raketový systém BUK patří mezi velmi vyspělé zbraně protiletecké obrany. Šrapnel, vystřelený raketou, totiž letadlo nezasáhne, ale vybuchne v jeho těsné blízkosti, čímž způsobí právě to, co se stalo, proděravění letadla na mnoha místech. Je to jakási obrovská brokovnice, která letadlo provrtá a způsobí jeho konec.

Odborník britské BBC k tomu uvedl: „Zpráva holandských vyšetřovatelů neříká, že letoun MH17 sestřelila z oblohy raketa. Ale de fakto vylučuje cokoli jiného.“

Podle jeho názoru budou vyšetřovatelé nakonec schopni vypátrat i to, odkud byla osudná střela vypálena. Použijí k tomu satelitní snímky a údaje zaznamenané radary a důkazy nalezené v místě neštěstí.

Na jejich definitivní zprávu z vyšetřování si však budeme ještě muset počkat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…