Jan Bednář: Roste odpor proti americko-evropské zóně volného obchodu

06.12.2014 7:33

Ve stejný den, kdy loni v létě rezignoval na svoji funkci premiér české vlády Petr Nečas kvůli aféře, která vypukla kolem jeho tehdejší šéfky sekretariátu a pozdější manželky, uskutečnila se v Praze mezinárodní konference o připravované zóně volného obchodu mezi Evropou a Severní Amerikou.

Jan Bednář: Roste odpor proti americko-evropské zóně volného obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Premiér Nečas měl na konferenci vystoupit s hlavním projevem, ale nakonec se z pochopitelných důvodů nedostavil. Jednání tak z české strany získala hned na začátku určitou vadu na kráse, ale to zjevně nezabránilo českým účastníkům konference v mimořádně sebevědomých projevech.

Z jejich řad zazněl například názor, že Česká republika pomůže vyjednat dohodu o zóně volného obchodu se Spojenými státy za celou Evropskou unii...

Taková troufalost by ovšem nemohla mít žádnou naději na úspěch. Jednání o budoucí zóně volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenýmí státy jsou velmi náročná, probíhají už skoro rok a půl a jejich konec je stále v nedohlednu a předpokládá se, že budou pokračovat nejméně ještě jeden rok.

Tak složité mezinárodní dohody, jakou je dohoda o zóně volného obchodu, jsou totiž nejobtížnější ve svých podrobnostech, když se začne hovořit o konkrétních věcech a produktech. Tam teprve začíná skutečný boj mezi konkurenty, nikoli v obecných prohlášeních politiků o prospěšnosti volné mezinárodní výměny zboží.

Není divu, že v západní Evropě teď vzniká proti připravované dohodě poměrně silný odpor. Odpůrci dohody získali pod petici, kterou umístili na internet, ze zemí západní Evropy již prý více než jeden milion podpisů. Požadují, aby Evropská unie a její členské země ukončily tato jednání se Spojenými státy a aby nepřistoupily ani k ratifikaci žádné podobné dohody s Kanadou.

Důvodů pro to je mnoho a jsou různého řádu. Vedle ekonomických, obchodních a komerčních zájmů jsou zde i překážky politické. Odpůrci dohody například tvrdí, že chystaná smlouva by ohrožovala evropskou demokracii a vládu zákona. 

Čtěte také: Evropská unie a USA začaly jednat o zóně volného obchodu

Za určitých podmínek by totiž umožňovala zahraničním investorům soudit se s evropskými vládami a dokonce vymáhat kompenzace za příští změny vládní politiky, které by nepříjemně zasáhly jejich byznys.

Něco takového považují odpůrci smlouvy za nepřijatelné a obávají se, nejspíše právem, že by takové ustanovení podnikatelé z druhé části světa mohli zneužívat ve svůj prospěch.

Toto je ale jen jedna z mnoha námitek, které se proti celému projektu ozývají. A tak vyjednavači asi budou mít ještě hodně dlouho co dělat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…