Jan Bednář: Ukrajina – ke slovu se dostává diplomacie

06.03.2014 16:16

Snaha za každou cenu se vyhnout násilí, či dokonce vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině nabírá nyní nejvyšší obrátky. Světová diplomacie se účastní této snahy z různých stran a hned na několika úrovních.

Jan Bednář: Ukrajina – ke slovu se dostává diplomacie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Americký ministr zahraničí John Kerry se ve středu odpoledne připravoval na svou první přímou schůzku od vypuknutí ukrajinské krize se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Schůzka, která teprve začala v době uzávěrky našeho pořadu, probíhá v Paříži, kde jsou nejvyšší diplomaté obou světových mocností přítomni na dlouho plánované mezinárodní konferenci o Libanonu.  

Je ovšem známo předem, že Spojené státy chtějí, aby se na Krym dostali nezávislí mezinárodní pozorovatelé, kteří by tamní situaci monitorovali, a aby byly co nejdříve zahájeny přímé rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou. Rusko naproti tomu usiluje o větší zastoupení rusky mluvící menšiny na Ukrajině v současné Kyjevské vládě.  

Je zřejmé, že tyto návrhy obou supervelmocí by mohly přispět alespoň částečně k rozptýlení napětí, které nyní na Ukrajině vládne.  

Evropská unie mezitím oznámila, že uspořádá ve čtvrtek v Bruselu mimořádný summit, na němž mají nejvyšší představitelé členských zemí jednat o vývoji na Ukrajině a způsobech, jak čelit hrozbě nového násilí. Unie zvažuje možnost uplatnit sankce proti Rusku za okupaci Krymu a zároveň vyzývá k politické a finanční podpoře nového vedení v Kyjevě.  

Sama Evropská unie nabízí Ukrajině finanční pomoc 11 miliard euro. Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso k tomu řekl, že tento balíček půjček a darů by měl posloužit kyjevské vládě v příštích dvou letech při zavádění reforem a překonávání nynějších finančních potíží.  

Evropská unie také usiluje o vznik zprostředkovatelské kontaktní skupiny na půdě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která by se pokusila přivést k jednacímu stolu obě strany sporu.  

Do mise vojenských pozorovatelů OBSE se už zapojilo 19 členských zemí, včetně České republiky. Členové mise, která chce na Ukrajině pobývat asi týden, mají navštívit ukrajinské vojenské objekty na Krymu a sídlo ruské Černomořské flotily v Sevastopolu. „Jsou to neozbrojení vojenští pozorovatelé,“ řekla agentuře AFP mluvčí OBSE. Mise měla ve středu dorazit do Oděsy a odtud se vydat na Krym. Není však jasné, zda tamní úřady či vojáci tyto pozorovatele na Krym vůbec pustí.  

Evropská unie také oznámila, že zmrazí majetek 18 ukrajinských činitelů, kteří jsou podezřelí, že zpronevěřili v přepočtu miliardy dolarů ze státních účtů.  

Paralelně mají probíhat v Bruselu jednání mezi představiteli Ruska a Severoatlantické obranné aliance.  

Podle pozorovatelů všechna tato diplomatická jednání a další iniciativy brzy ukáží, jaké jsou možnosti dialogu a tedy i mírového řešení krize. Jak poznamenal britský ministr zahraničí William Hague: „Teď uvidíme, jestli je Rusko ochotno si sednout a jednat o Ukrajině.“

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.