Jan Bednář: Vzniká dohoda o íránském jaderném programu

02.04.2015 10:43

Mezinárodní diplomatické úsilí kolem íránského jaderného programu střídavě už několik let vždy znovu vystupuje do popředí světové pozornosti a pak zase zvolna ustupuje. V určitých chvílích se zdá, že se vyjednavači přiblížili k dohodě, ale pak se zase ukáže, že žádná dohoda neexistuje a začíná se znovu.

Jan Bednář: Vzniká dohoda o íránském jaderném programu
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Není to ale marné úsilí – vždy znovu vzbudí naději, že je dohoda možná a zřejmě už vícekrát byla na dosah ruky. Naposledy bylo stanoveno datum, kdy by mělo být dohody nejpozději dosaženo – do konce března letošního roku.

Toto ultimátum vypršelo v úterý večer, ale účastníci jednání ve švýcarském Lausanne se rozhodli datum stanovené původně k dosažení dohody prodloužit aspoň o jediný den – tak blízko se zdáli být konečné dohodě!

Zástupci šesti světových mocností – Spojených států, Británie, Francie, Číny, Ruska a Německa – jednali v těchto dnech ve Švýcarsku s představiteli Íránu o omezení íránského jaderného programu výměnou za uvolnění hospodářských sankcí namířených proti této zemi.

Obě strany mají zjevně na dohodě zájem: světové mocnosti nechtějí být ohrožovány íránskými jadernými zbraněmi a Írán si přeje obnovit hospodářské styky se světem, neboť po mnoha letech, kdy jsou v platnosti, už sankce viditelně poškodily íránskou ekonomiku.

Takový zájem a ochota ale stále ještě k dohodě nestačí, k té je potřeba také odvážné a jednoznačné politické rozhodnutí. A právě toho se jakoby stále nedostává.

Diplomaté si ve středu navzájem drželi palce. Britský ministr zahraničí Hammond řekl BBC, že podle jeho názoru už existuje „velmi široký prostor pro porozumění“, ale že je zde stále ještě několik „klíčových otázek“, na něž je nutné odpovědět. Jsou to prý velmi „detailní a technické záležitosti“, takže to může ještě nějakou dobu trvat, ale pracuje se na tom, řekl.

Americký ministr zahraničí John Kerry strávil středu v bilaterálním jednání se svým íránským protějškem a ruský ministr zahraničí Lavrov dokonce už ze Švýcarska odjel s tím, že „na ministerské úrovni už bylo dohody dosaženo“.

Situace se tak zdá být znovu nadějná a v této chvíli lze asi jen doufat, že se na poslední chvíli neobjeví nějaký zásadní a nepřekonatelný problém.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …