Jan Bureš: Česko dál překonává svým výkonem Evropu

28.11.2014 16:40

Podle dnešních zpřesněných odhadů za HDP Česko dál překonává svým výkonem eurozónu - meziroční růst je v tuto chvíli skoro trojnásobný (2,4% v eurozóně oproti 0,8% v EMU). To je fenomén, kterým se v tuto chvíli může pochlubit celá střední Evropa - Polsko, Maďarsko i Slovensko v tuto chvíli rostou ještě rychleji.

Jan Bureš: Česko dál překonává svým výkonem Evropu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pozitivní je nadále i struktura českého růstu. Není to jako v minulosti sázka na jednoho koně - v roce 2014 dál přebírá otěže růstu i domácí poptávka, která v uplynulých letech zkomírala. I na straně nabídky je v tuto chvíli veseleji - jedním z hlavních tahounů ekonomiky sice zůstává zpracovatelský průmysl, v tuto chvíli se ale na vlně oživení vezou prakticky všechny ostatní sektory včetně rychle rostoucího zemědělství (výjimkou zůstává finanční sektor).

Výhled do budoucna ale není tak růžový. Naše předstihové indikátory se v posledních měsících zhoršovaly kvůli slabším číslům z eurozóny. V roce 2015 tak pravděpodobně růst zpomalí a nepřesáhne 2%.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…