Jan Bureš: Co dnes čekat od ECB?

07.03.2019 16:58

Na dnešním zasedání ECB bude klíčové sledovat tři věci. Za prvé, jak výrazně sníží centrální banka svou prognózu.

Jan Bureš: Co dnes čekat od ECB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Ve světle slabého konce roku 2018, kdy Itálie upadla do recese a Německo jen těsně uteklo “hrobníkovi z lopaty”, nevypadá ani start do nového roku zatím nijak optimisticky. Podnikatelské nálady se sice stabilizovaly, ale zůstávají v blízkosti mnoha- měsíčních minim a to zejména v průmyslu. ECB proto může výrazněji snížit odhad růstu na tento rok z dosavadních 1,7 % (náš aktuální odhad 1,1 %), klíčové však bude, zda půjde viditelně dolů i růstový výhled na rok 2020. V takovém případě by pravděpodobně musel dostát výraznějších změn i “optimistický” inflační výhled, který dnes počítá s nárůstem jádrové inflace z 1 % na 1,4 % letos a na 1,6 % v příštím roce. To by byla pro eurové sazby a euro sama o sobě lehce negativní zpráva.

Za druhé, ještě důležitější než změna prognózy bude ve finále eventuální změna komunikace. Čím víc bude prognóza přepsaná směrem dolů, tím větší bude pravděpodobnost, že se ECB rozhodne vyšachovat ze hry možnost růstu sazeb na podzim tohoto roku. Na druhou stranu poslední výroky členů ECB zatím takovémuto kroku příliš nenasvědčují. Nový hlavní ekonom ECB Philip Lane hovořil o tom, že eurozóna není v “super-křehké pozici” a francouzský zástupce v ECB Villeroy de Galhau varoval před negativním dopadem příliš dlouhého období záporných sazeb. I když trhy počítají s prvním růstem sazeb až v roce 2020, oficiální změna komunikace již na dnešním zasedání by pravděpodobně byla pro euro negativní zprávou (nezměněná komunikace neutrální až lehce pozitivní).

A za třetí, pro finanční systém by bylo hodně nepříjemné, kdyby splatné kontrakty TLTRO (dlouhodobé repo operace splatné v roce 2020 a 2021) nebyly nahrazeny ničím novým. Mohlo by to mít negativní dopad na likviditu řady evropských bank. Novináři na tiskové konferenci budou bezesporu vyzvídat, zda už ECB spustila přípravy na náhradním řešení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…