Jan Bureš: Co dnes čekat od Evropské centrální banky?

08.12.2016 10:12

Dnešní zasedání ECB by mělo dát jasné vodítko, na co se připravit v příštím roce. Klíčové otázky zní: Natáhne ECB politiku přímého tisku peněz (QE) za horizont března 2017 v plné výši (80 mld. eur měsíčně)? A pokud ano, o kolik a co bude signalizovat dál v doprovodných komentářích?

Jan Bureš: Co dnes čekat od Evropské centrální banky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Poslední makroekonomická čísla z eurozóny překvapila opět vesměs pozitivně. Silný růst maloobchodu a překvapivě rychlý pokles nezaměstnanosti (na 9,8 %) ukazují na (mezikvartální) zrychlení ekonomiky ke konci roku (na 0,5 % q/q z 0,3 % q/q). Potvrzují tak zatím poslední optimistickou prognózu ECB, která počítá v tomto roce s růstem o 1,7 % a v příštím o 1,6 %. Podle očekávání ECB jde vzhůru i inflace (0,6 %y/y), i když jádrová složka zatím pouze stagnuje a i její prognóza pro příští dva roky nepočítá zatím se zásadnějším nárůstem. I tak ale čistě při pohledu na makroekonomické fundamenty těžko hledat silné důvody, proč politiku QE výrazněji natahovat.ECB je ale přesto i nadále opatrná. V posledních týdnech dávala ve svých vystoupeních jasně najevo, že má obavy z politiků - v příštím roce nás čekají volby v Nizozemí, Francii, Německu, start tvrdých jednání o brexitu a možná předčasné volby v Itálii. ECB má viditelně strach, že politická nejistota by bez měnového polštáře mohla negativně dopadnout na investiční a spotřebitelské výdaje a ohrozit již tak pomalou cestu inflace k cíli.

V základním scénáři právě proto počítáme s tím, že ECB dnes natáhne politiku QE (ve stávajícím objemu) o dalších šest měsíců do září 2017. Aby mohla v takové politice pokračovat, bude muset změnit některá omezení pro nákup dluhopisů z trhu - pravděpodobně výnosový strop a omezení na emitenta. S takovými kroky ale trhy podle našeho názoru počítají (jak euro, tak dluhopisy). Do velké míry tak dnes asi půjde o to, jak se změní doprovodný komentář a co Mario Draghi naznačí na tiskové konferenci. Vzhledem k posledním silným číslům z eurozóny, slabému euru a (dosavadní) hladké reakci trhů na vítězství Donalda Trumpa i na pád italské vlády, asi těžko čekat výrazně holubičí vzkaz.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …