Jan Bureš: Co dnes sledovat při zasedání České národní banky?

02.08.2018 10:32

Jak se dalo čekat, Fed sice včera sazby nezvýšil, ale připravil trh na jejich růst v září. Dnes se alespoň na českém trhu bude pozornost soustředit na ČNB. Co sledovat a čeho si všímat?

Jan Bureš: Co dnes sledovat při zasedání České národní banky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

1) Dojde k růstu sazeb? My a s námi naprostá většina analytiků takový krok čeká. I v krátkých sazbách již trhy s vyššími sazbami do značné míry kalkulují.

2) Jak bude vypadat nová prognóza? Oproti květnovému výhledu nás čeká pravděpodobně snížení odhadu růstu (z 3,9% v květnu versus náš odhad 3,3%). Současně ovšem navýšení inflačního výhledu minimálně pro tento rok (inflace se měla podle květnové prognózy pohybovat pod 2% a je dočasně na “výletě” nad 2,5%). Nejzásadnější bude ovšem předpoklad dalšího vývoje koruny. Jak již naznačil hlavní ekonom ČNB Tomáš Holub, centrální banka ve své prognóze pravděpodobně po delší době přestane počítat s “rychlým” posilováním české koruny. A proto prognóza bude jednoduše muset v “přehřívající se” české ekonomice sázet (místo silné koruny) na vyšší úrokové sazby.Ve třetím kvartále je zatím koruna oproti květnové prognóze silnější skoro o 4%. Pokud srpnová prognóza zisky koruny zcela “odepíše”, nebylo by divu, kdyby se implikovaná trajektorie úrokových sazeb na horizontu prognózy (konec roku 2019) posunula z okolí 2% do blízkosti 3%. Na takový růst sazeb zatím trhy připravené nejsou. Dnešní dvouleté sazby se stále pohybují viditelně pod 2%.

3) Jaké komentáře si připraví guvernér Rusnok na tiskovou konferenci? I když dojde k růstu úrokových sazeb a prognóza posune trajektorii úrokových sazeb výrazněji vzhůru, do značné míry rozhodující budou komentáře guvernéra Rusnoka na tiskové konferenci. Z nich by mělo vyplynout , do jaké míry bankovní rada věří nové prognóze. Pokud nebude její závěry relativizovat odkazy na nejistý vývoj koruny, počítáme s tím, že rozhodnutí ČNB může spíše posunout tržní sazby dál vzhůru a korunu lehce posílit.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…