Jan Bureš: David Cameron otevírá možnost vystoupení Británie z EU

24.01.2013 16:01

Britský premiér David Cameron rozehrál riskantní hru. Slíbil, že pokud vyhraje další volby, vyhlásí do roku 2017 referendum o setrvání Británie v Evropské unii.

Jan Bureš: David Cameron otevírá možnost vystoupení Británie z EU
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Vlažné reakce německých a francouzských politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Cameron pravděpodobně věří, že mu tato taktika může pomoci vyjednat lepší podmínky pro členství Británie v klubu (včetně navrácení určitých pravomocí z Bruselu do Londýna). Především ze strany Francie ale může narazit na zásadní odpor. Současně těžko věřit, že by si Británie při vystoupení z EU dokázala automaticky ponechat většinu výhod spojených s volným přístupem na společný trh. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle trefně poznamenal, že nelze tolerovat britský přístup “vyjídání třešniček z dortu”. Pravděpodobnost skutečného vystoupení Británie z eurozóny tedy není vysoká. Na druhou stranu Cameronův projev ukazuje, že zrychlené integrační úsilí nastartované velkou finanční krizí rozhodně není všem v Evropě po chuti.

Dnes se ale pozornost z Británie přenese na první letošní podnikatelské nálady v průmyslu - na programu jsou totiž indexy PMI. Očekáváme lehké zlepšení, které by mělo hrát do not našim sázkám na oživení v eurozóně v horizontu přibližně tří měsíců. Včerejší index francouzské podnikatelské nálady INSEE trhy sice moc nepotěšil, v klíčových složkách (jako jsou očekávání a nové objednávky) se nicméně stabilizuje. Pokud dnes PMI skončí o fous lépe, může to znamenat lehkou vzpruhu pro euro na frontě s dolarem, pro korunu na frontě s eurem a pro akcie na frontě s dluhopisy. Především na akciových trzích ale nakonec může převážit zklamání z tržeb největší světové společnosti Apple.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.