Jan Bureš: ECB bude zasedat v období vrcholícího brexitu

08.04.2019 13:49

V Evropě budou tento týden investoři opět na prvním místě směřovat pozornost k probíhajícím jednáním o brexitu. Zatímco Evropská unie nabízí Británii flexibilní odklad brexitu až o rok, premiérka Theresa Mayová chce odklad pouze do 30. června a nechce se účastnit voleb do Evropského parlamentu.

Jan Bureš: ECB bude zasedat v období vrcholícího brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Toto přání ji ovšem nemusí evropští lídři na středečním summitu (10.4.) splnit, zejména pokud nebude mít na stole žádný nový návrh podoby brexitu posvěcený britskými poslanci. V takovém případě stále není zcela vyloučené, že se Spojené království na konci týdne samo na-kormidluje na ostré útesy “brexitu bez dohody” (12. dubna).

Ve světle vrcholících jednání o brexitu bude bezesporu zajímavé sledovat, jak celou věc bude vnímat Evropská centrální banka. Ta ve světle nepřesvědčivých makročísel a přetrvávajících nejistot na posledním zasedání zcela opustila myšlenky na růst sazeb v tomto roce a naopak se mentálně připravuje na dlouhodobý život se sazbami zápornými.Mario Draghi na přelomu měsíce mluvil o tom, že ECB se zamýšlí nad mechanismem, který by měl ochránit banky před negativním dopadem záporných sazeb na jejich hospodaření. V praxi by to mohlo vypadat tak, že za část volné hotovosti uložené u ECB budou banky dostávat kladný úrok a zbytek bude úročen tak jako dnes zápornou sazbou. Vše je ale zatím pravděpodobně ve fázi “tvůrčího kvasu” a Mario Draghi asi na tomto zasedání neoznámí žádnou revoluční novinku. Poslední lepší čísla z německého průmyslu a příznivější zprávy z Číny mu (na rozdíl od slabé inflace) mohou naopak dodat argumenty k opatrnému optimismu pro druhou polovinu tohoto roku…

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…