Jan Bureš: ECB ustojí poslední várku slabých čísel

24.01.2019 12:19

ECB na svém prvním letošním zasedání pravděpodobně udrží “nervy na uzdě” a na své politice ani komentáři nebude měnit prakticky nic.

Jan Bureš: ECB ustojí poslední várku slabých čísel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V průběhu prosince sice výrazně narostlo napětí na trzích a utáhly se finanční podmínky. V průběhu ledna už se ale situace částečně stabilizovala a především se postupně utáhlo rozpětí mezi výnosy německých a periferních dluhopisů - italské výnosy oproti úrovním od začátku prosince poklesly skoro o 70 bps. Mario Draghi a jeho družina tedy nejsou pod přímým tlakem trhů.

Při pohledu na poslední várku makročísel se spíš zdá, že ECB bude časem trápit přepisování makro-výhledu. Velice slabý listopadový průmysl ukazuje na slabší konec roku 2018 a vedl nás i řadu dalších hráčů na trhu ke snížení odhadu růstu i pro tento rok - v našem případě na 1,5 %, zatímco ECB stále optimisticky očekává 1,7 %. Na dnešním zasedání ovšem Mario Draghi pravděpodobně v důsledku toho výrazně nezmění stávající komunikaci, pouze zmíní, že vzhledem k prognóze převažují “negativní rizika”. Trochu klidu může dnes navíc dopoledne přinést nová várka PMI v eurozóně, pokud ukáže na stabilizaci podnikatelských nálad na začátku roku.

ECB i proto ponechá pravděpodobně nadále otevřenou možnost prvního růstu sazeb na konci tohoto roku. To je zatím i naše sázka, se kterou ovšem trhy zatím příliš nepočítají. Současný výkonný výbor ECB navíc v tomto roce projde zásadní proměnou a Maria Draghiho nahradí nový guvernér - k zásadnějším změnám v dlouhodobé komunikaci by byly zapotřebí skutečně pádné důvody.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…