Jan Bureš: ECB vidí růst velmi bledě - šance pokles sazeb v eurozóně rostou

07.12.2012 18:30

Evropská centrální banka další měsíc přešlapuje na místě. Naservírovala trhům ale velice pesimistickou vyhlídku na rok 2013, která dříve nebo později pravděpodobně povede k dalšímu uvolnění měnových kohoutů.

Jan Bureš: ECB vidí růst velmi bledě - šance pokles sazeb v eurozóně rostou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

ECB teď očekává v roce 2013 reálný propad ekonomiky o -0,3%. To je v ligovém srovnání s OECD, Evropskou komisí a MMF zdaleka nejponuřejší výhled. I tržní konsensus (Reuters/Bloomberg) podobně jako my v tuto chvíli počítá pro rok 2013 v eurozóně spíše s kladnou nulou. Současně ECB sází na velice mírnou inflaci - 1,6% v roce 2013 a 1,4% v roce 2014. To je jedna z historicky nejnižších prognóz inflace z dílny ECB, která speciálně pro rok 2014 výrazně podstřeluje tržní konsensus. To vše dává centrálním bankéřům poměrně jasný signál - pokusit se o další uvolnění měnových podmínek. Co tedy můžeme čekat?

S depozitní sazbou na nule ECB nemá moc prostoru pro uvolňování měnových podmínek klasickými nástroji. I když centrální bankéři rozebírali možnost snížení depozitní sazby do záporu, tak pravděpodobně těžko najdou shodu na tom, aby znovu zkoušeli vstupovat na neprobádaná teritoria. Pravděpodobnější je, že sníží na začátku roku základní sazbu o dalších 25 bps, což ovšem v reálu již nebude mít výraznější efekt. Vedle toho se může ECB pustit do rozvolňování nároků na kolaterál, které by ještě více mohlo zpřístupnit peníze v periferiích.

Tak jako tak se znovu potvrzuje, že ECB nakonec vzhledem k pochmurnějším vyhlídkách může být tlačena do vyšší aktivity než americký Fed. To by mělo hrát do karet americkému dolaru. A u nás doma to k větší spokojenosti ČNB může pomáhat udržovat korunu v defenzivě. Je pouze otázkou, jak dlouho budou mít zahraniční hráči trpělivost poslouchat verbální intervence ČNB proti koruně aniž by jakoukoliv viděli. Časem se mohou pokusit zjistit, zda to s nimi ČNB myslí skutečně vážně.

Jan Bureš

Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…