Jan Bureš: Hrozba z Číny a nižší odhad růstu MMF

10.07.2013 10:32

Mezinárodní měnový fond opět zhoršil výhled na světovou ekonomiku. Hlavním důvodem v tuto chvíli již není eurozóna (i když i zde MMF srazil odhad růstu na tento a příští rok). Největší problém je dnes klesající dynamika velkých rozvíjejících se ekonomik - Číny, Indie, Brazílie a Ruska.

Jan Bureš: Hrozba z Číny a nižší odhad růstu MMF
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Důvody slabšího růstu jsou zatím podle MMF u každé z těchto ekonomik různé - od klesající produktivity investic v Číně po neprůhlednou a nestabilní regulaci řady odvětví v Indii. Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard ale přiznává, že všechny ekonomiky nehledě na původ problémů, mohou směřovat k trvale nižšímu růstu. V ekonomické terminologii tedy nemusí jít o cyklický výkyv, ale trvalejší strukturální posun.

Ke strachu ze slabšího výkonu rozvíjejících se ekonomik přispěla i dnešní čísla z Číny. Čínské vývozy i dovozy meziročně propadly. Slabé dovozy ukazují na neschopnost Číňanů nastartovat domácí poptávku a více jak 3%ní meziroční propad vývozů na problémy s odbytem exportérů. Vývozy sice rostly rychle na začátku roku a za celé první pololetí jsou meziročně o 10 % vyšší. V prvních měsících roku byly ale exporty zjevně nadhodnocené. Čína začala prověřovat řadu firem kvůli podezření, že nadhodnocují exporty, aby umožnily do země přítok spekulativního kapitálu. Ten jinak čínské úřady přísně regulují. V květnu oznámil státní úřad pro devizový trh (SAFE), že rozjíždí vyšetřování s podezřelými podniky a zavádí politiku nulové tolerance k nadhodnocování vývozů. Od té doby poklesla meziroční dynamika vývozů v Číně z 15 % na -3 %.

Pokud tedy Čína zažila v posledních letech výrazný a statistikami nepodchycený příliv spekulativního kapitálu, může mít tamní finanční systém problém s utahováním měnových kohoutů v USA. Konec politiky levného dolaru může spekulativní kapitál z Číny zase rychle vysát. Podobné doměnky potvrzují i turbulence na čínském mezibankovním trhu, které odstartovala poslední tisková konference Bena Bernankeho.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…