Jan Bureš: Italské ceny nemovitostí dále padají… jako jediné v Evropě

11.01.2018 15:40

Italské volby budou jednou z hlavních politických událostí tohoto roku. A do jejich konání již chybí méně než dva měsíce (4. března).

Jan Bureš: Italské ceny nemovitostí dále padají… jako jediné v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

I proto každé nové číslo z Itálie přitahuje v tuto chvíli dvojnásobnou pozornost. Demokratická strana bývalého premiéra Mattea Renziho se snaží voliče přesvědčit o tom, že ekonomická situace se (i díky reformám jeho vlády) vylepšuje. Není to však jednoduchý úkol, protože podle posledního výsledku eurobarometru si více jak 80 % Italů myslí, že jejich ekonomická situace je špatná.

Včerejší čísla přitom Matteo Renzimu rozhodně nepomohou. Ukazují, že Itálie byla i ve třetím kvartále 2017 stále jedinou evropskou zemí, kde ceny nemovitostí nadále klesaly. Přitom s vylepšující se ekonomickou situací v naprosté většině evropských zemí ceny nemovitostí zrychlují. Právě padající ceny nemovitostí a výrazný úpadek stavebnictví stály v posledních letech za výrazným zhoršením hospodaření italských bank - nárůstem špatných úvěrů. I když podíl špatných úvěrů začal díky sekuritizaci a odprodejům v roce 2017 klesat, realitní sektor a stavebnictví zůstávají stále pro řadu bank velkým zdrojem problémů. Navíc v Itálii víc jak tři čtvrtiny domácností vlastní nemovitosti a pohyb jejich cen má také v řadě případů přímý dopad na jejich spotřební chování. Jednoduše řečeno, bez jejich oživení těžko doufat ve výraznější rozjezd spotřeby a nových úvěrů. To je několik týdnů před volbami dobrá zpráva pro populistické hnutí 5 hvězd, které kritizovalo Renziho reformy a v posledních týdnech jsou jeho preference na vzestupu.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.