Jan Bureš: Italské napětí roste, trhy se bojí voličského "odporu" proti euru

29.05.2018 15:20

Zpráva, že italský prezident nejmenuje vládu Ligy severu a Hnutí pěti hvězd, skutečně neuklidnila trhy na dlouho. Ve včerejším obchodování šly tak italské výnosy nakonec neomylně vzhůru.

Jan Bureš: Italské napětí roste, trhy se bojí voličského "odporu" proti euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V tuto chvíli je desetiletý italský výnos poblíž čtyřletých maxim okolo 2,90 % - o více než 2,5 procentního bodu výše než výnos německý (viz graf níže).

Strach na trzích má ale jinou povahu než před víkendem, kdy se investoři primárně strachovali o italské veřejné finance. S pádem projektu “populistické” vlády je toto nebezpečí o něco méně akutní. Těžko si představit, že by už rozpočet na rok 2019 byl připraven jako výrazně expanzivní. A současný nárůst výnosů by italskou dluhovou trajektorii také neměl zasáhnout příliš negativně - průměrný výnos z italského veřejného dluhu je v tuto chvíli stále výrazně nad 3 %  a dražší financování by se na italském dluhu promítalo jen velmi pozvolna (viz scénáře níže).


Zdroj: vlastní propočty při cílovém primárním přebytku 2% HDP a nominálním růstu 2.5%.

Na druhou stranu, rozhodnutí prezidenta Mattarelly ukončit vládní námluvy kvůli osobě euroskeptického ministra financí vrací do centra italské politické debaty otázku “odporu” proti stávajícím elitám, Bruselu a euru. Investoři mají strach, aby pak předčasné volby nebyly z pohledu voličů obdobou britského hlasování o vystoupení z EU, které se alespoň u části populace zvrhlo v hlasování “proti zaběhlým pořádkům”. Ostatně některé průzkumy již ukazují, že jedním z vítězů stávající politické krize může být právě Liga severu, která by v případě předčasných voleb nejvíce posílila. To zatím nemusí nic znamenat a je pravděpodobné, že do konání předčasných voleb nebudou trhy pod permanentním tlakem. Pokud se ale vyhrocená předvolební kampaň povede především o otázce, zda (ne)opustit euro, italským trhům rozhodně nebude veselo.

Jan Bureš, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …