Jan Bureš: Italský premiér táhne do boje s odbory

20.03.2012 13:18

Italský premiér Mario Monti dnes otevírá Pandořinu skříňku a začíná dlouho očekávané jednání s odbory.

Jan Bureš: Italský premiér táhne do boje s odbory
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Po povinném kolečku škrtů a především zvyšování daní se tak pouští do reforem, které by mohly Itálii skutečně postavit na nohy. Italové mají minimálně posledních deset let velký problém se slabým růstem a velice nízkou zaměstnaností. Pracuje pouze 57 % ekonomicky aktivních, což je jeden z nejhorších výsledků v eurozóně, a nezaměstnanost mezi mladými se pohybuje okolo 30 %. V takových podmínkách a s vyhlídkou recese v řadě sousedních zemí eurozóny se bude každopádně velice těžko splácet veřejný dluh dosahující 120 % HDP. Pomoci může právě uvolnění ochrany pracovního trhu a současně liberalizace řady chráněných odvětví (např. farmacie). V obou případech ale Monti určitě narazí na tvrdý odpor a může nakonec trhy zklamat tím, že jeho reformní úsilí skončí u škrtů a vyšších daní prohlubujících italskou recesi.

 Trhy ale tak jako tak zatím v Itálii i Španělsku spíše než kroky politiků ocenily pomocnou ruku ECB. Ta nalila za zhruba tři měsíce do ekonomiky jeden bilión eur a ve velkých periferních ekonomikách eurozóny (v Itálii a ve Španělsku) výrazně uvolnila měnové podmínky. Ty ve Španělsku ulehčují finančnímu sektoru bolestivý proces odbourávání finanční páky, zatímco v Itálii umožnily bankám dál držet ve svých knihách vládní dluh. Právě proto výnosy italských dluhopisů poklesly od listopadu ze 7,5% o více než 250 bps. Opatření ECB ale italským a španělským politikům pouze poskytují oddechový čas. Mario Monti ani jeho španělský protějšek Mariano Rajoy si moc zklamání dovolit nemohou.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.