Jan Bureš: Italský volební pat děsí trhy...

26.02.2013 14:16

Italské volby přinesly šok. Všem vzal trochu vítr z plachet bývalý italský komik Beppe Grillo a jeho Hnutí 5ti hvězd (5-star movement).

Jan Bureš: Italský volební pat děsí trhy...
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Jeho strana se stala s 25,6 % nejsilnější samostatnou stranou v dolní komoře parlamentu. Vítězem je sice levicová koalice se ziskem 29,6 %. Na tu ale v dolní komoře parlamentu, a to je druhé překvapení, ztrácí koalice Silvia Berlusconiho se ziskem 29,2 %, jen něco málo přes sto tisíc hlasů. Jenom díky volebnímu bonusu bude mít nakonec levice většinu a pravděpodobně i možnost sestavit vládu. To se ale bohužel nedá říct o Senátu. I když zde levicová koalice získala větší procento hlasů (31,6 %) - v senátu na rozdíl od dolní komory není bonus pro vítěze. Levicová koalice proto potřebuje i podporu jiných stran. Navíc, a to je třetí překvapení voleb, jí nebude stačit ani eventuální podpora strany Maria Montiho. Ten získal o poznání méně, než ukazovaly poslední předvolební průzkumy - pravděpodobně proto, že v Itálii v posledních měsících se zhoršením ekonomické situace výrazně stoupla averze vůči reformám spojovaným s osobou Mario Monti - Brusel - Berlín.

Levice se tedy při vládnutí neobejde bez senátní podpory Silvia Berlusconiho nebo Beppe Grilla. Oba dva to před volbami i po nich ostře odmítali. Výsledkem voleb je tedy klasický pat, kterého se trhy nejvíc obávaly. Jako kdyby Evropa zažila jisté deja vu - Řecko 2012. Tam podobně jako v Itálii vyhrála v předčasných volbách strana Syriza, jejímž hlavním programem byl odpor vůči současným politikům a úsporným opatřením diktovaným z Bruselu a Berlína.

Patová situace nakonec vyústila po několika měsících nervozity v nové předčasné volby. Takový scénář není vyloučen ani v případě Itálie. Na druhou stranu vítězná levice je v tuto chvíli přece jenom v o poznání lepší situaci než pravicový vítěz v Řecku 2012. Itálie navíc rozhodně nemá od nikoho nůž na krku, v tuto chvíli na ní žádný velký tlak vyvíjen není a ani nepotřebuje žádnou přímou pomoc zvenčí. Pro Řím tak existují i jiné cesty než pro Athény.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.