Jan Bureš: Jednání G20 (spolu)rozhodnou o měnové politice ECB

24.06.2019 14:58

V tomto týdnu dostane ECB další důležité díly do skládačky, která by měla rozhodnout o nastavení měnové politiky v nejbližších měsících.

Jan Bureš: Jednání G20 (spolu)rozhodnou o měnové politice ECB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Kromě další várky podnikatelských nálad a červnové inflace to bude zejména výsledek zasedání G20. Maria Draghiho totiž netrápí pouze slabá čísla z eurozóny: kvůli průmyslové recesi v Německu a klopýtání Itálie počítáme v druhém kvartále s nulovým růstem (mezikvartálně). O poznání větším bolehlavem jsou příčiny špatných hospodářských výsledků a padajících inflačních očekávání. Ty ECB správně spojuje s posledním rozjezdem obchodního válčení mezi USA a Čínou. To je skutečný startér prohlubujících se potíží německého průmyslu a Mario Draghi dokonce důležitost v pátek startujícího setkání G20 vyzdvihl ve svém vystoupení v Sintře.

Zdá se ovšem, že jakýkoliv průlom v zamrzlých obchodních vztazích mezi Čínou a USA by byl v tuto chvíli překvapivý. Čína odmítá jakoukoliv debatu dřív, než USA odstraní poslední sadu cel. Donald Trump naopak trvá na tom, že Čína nejprve implementuje požadovaná opatření a USA pak začnou uvažovat nad odstraněním sankcí. Pokud G20 nic nevyřeší, geopolitická napětí, která ohrožují eurozónu, budou dál spíše sílit.

Kromě obchodního válčení USA a Číny se znovu zhoršuje situace na italské politické scéně (i když EK má podle posledních zpráv s Římem větší trpělivost), což nevěstí nic dobrého pro důležitá jednání o nových šéfech Komise i ECB. Navíc na podzim začne být znovu aktuální otázka tvrdého brexitu a začne se “natvrdo” jednat o nové rozpočtové perspektivě. Pokud tedy budou geopolitická rizika a nejistoty dál sužovat největší ekonomiku eurozóny, bude ECB nucena jednat. Na zářijovém zasedání by pak pravděpodobně připadala v úvahu kombinace opatrného snížení sazeb a příprava trhu na eventuální spuštění nového QE…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…