Jan Bureš: Jestřábi v ECB překvapivě otáčejí, QE a pokles sazeb jsou ve hře

26.03.2014 10:16

Jens Weidmann - šéf německé Bundesbanky a enfant terrible ECB - včera všechny překvapil. Konzervativní ekonom a zarytý odpůrce většiny nových alternativních měnových nástrojů včera řekl, že není z principu proti kvantitativnímu uvolňování měnové politiky nebo záporným úrokovým sazbám. Ty by podle něj byly nejúčinnější v boji proti silnému euru. Taková slova týden před dalším zasedáním ECB nelze brát na lehkou váhu.

Jan Bureš: Jestřábi v ECB překvapivě otáčejí, QE a pokles sazeb jsou ve hře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Pravděpodobnost dalšího poklesu sazeb roste. Je pouze kuriózní, že by k němu mělo dojít měsíc poté, co prezident Draghi s novou prognózou v ruce novinářům trpělivě vysvětloval, že riziko deflace je minimální. Na minulém zasedání jsme spolu zhruba s třetinou všech analytiků očekávali pokles sazeb, protože nová prognóza počítala s výrazným dlouhodobým podstřelováním inflačního cíle. Mario Draghi ale rizika deflace na tiskové konferenci zlehčoval stejně tak, jako eventuální rizika spojená s Rusko-ukrajinským konfliktem. Od té doby se mnoho nezměnilo. Tedy až na jednu věc, euro samozřejmě v reakci na jestřábí Draghiho výroky posílilo.Zdá se, že debata o dalším směru měnové politiky uvnitř ECB má svojí vlastní dynamiku, překvapivě trochu odtrženou od zveřejňování nových inflačních prognóz. Včerejší výroky Jense Weidmanna ukazují, že mentální odpor jestřábů proti dalšímu uvolňování měnových šroubů mohl být v posledních měsících zlomen. Jeho slova ještě podtrhly výroky dalšího z jestřábů uvnitř ECB - finského guvernéra Liikanena. Podobně jako Weidmann připustil, že ECB ještě může uvolňovat měnové šrouby a to buď skrze QE, nové půjčky bankám nebo záporné úrokové sazby. Euro včera po silných slovech oslabilo, ale zůstává opatrné. Pokud nebudou slova doprovázená příští týden akcí, nebudou mít na trzích výraznější odraz.

Pokud se ECB rozhodne konat, je nejpravděpodobnější kosmetické snížení sazeb o 10-15 bps a posunutí depozitní sazby ECB do záporu Pro ČNB by nižší eurové sazby mohly znamenat oddálení exitu ze současného intervenčního režimu a pro nás pro všechny delší období slabé koruny.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.