Jan Bureš: Konzervativci mají v Polsku prezidenta a zlotý z toho nemá radost

25.05.2015 11:14

Polské volby vyhrál kandidát opozice Andrzej Duda, a to se trhům nemusí líbit. Ne že by sám Duda měl být velkou hrozbou pro polskou ekonomiku. Jeho vítězství ale zvyšuje šance populisticko-konzervativního hnutí Právo a Spravedlnost (PiS) v podzimních volbách. A s jeho vládnutím nemají investoři právě ty nejlepší zkušenosti. Polský zlotý je proto od rána pod tlakem a oslabil od nedělního odpoledne o více než 1 %.

Jan Bureš: Konzervativci mají v Polsku prezidenta a zlotý z toho nemá radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Občanská platforma zaznamenala za dvě volební období vlády řadu úspěchů – Polsko nejlépe přestálo hospodářskou krizi a rostlo v průměru nejrychleji v celé EU, současně jeho slovo v rámci EU výrazně zesílilo a Donald Tusk se i díky tomu stal prezidentem EU. Těžko říci, co přesně Občanská Platforma pokazila. Ale je to pravděpodobně směs určité „okoukanosti“, ztráty výraznějších osob po odchodu Donalda Tuska do Bruselu a série menších korupčních klopýtnutí.

Vítězství Andrzeje Dudy zatím žádnou revoluci nepřinese. I když jeho populistické před-volební sliby (například nižší hranice pro odchod do důchodu) by v polské státní kase mohly udělat pěknou díru, nemá dostatečné pravomoci je prosadit. Může ale současné vládě znepříjemnit život používáním práva veta a tím tak zvýšit šance PiS na podzimní vítězství v klíčových parlamentních volbách. Současně může významně ovlivnit složení budoucí bankovní rady (z 1/3 + guvernér).

Podzimní volby mohou být hodně napínavé

Daleko větším problémem by bylo ale vítězství PiS ve volbách do Sejmu. Andrzej Duda nám v předvolební rétorice dal ochutnat, co by Polsko pravděpodobně čekalo pod vládou PiS. V hospodářské politice by to byla pravděpodobně daleko nižší rozpočtová disciplína – plány na vyšší daňové úlevy, nižší věk odchodu do důchodu a vyšší podporu rodin s dětmi by podle hrubých odhadů mohly zvýšit polský veřejný dluh o více než 10 % HDP. V evropské politice by současně Polsko asi přeladilo na maďarskou notu. Andrzej Duda mluvil o větší podpoře národního státu a větším vymezením vůči Unii a především Německu. To je v ostrém kontrastu s dnešní proevropskou politikou Polska, ve které je Německo jedním z hlavních partnerů. PiS by se pravděpodobně inspirovala v Maďarsku také při řešení problému hypoték v zahraničních měnách, kde nakonec velká část ztrát byla převedena na banky. Podzimní volby tak mohou být hodně napínavé a zlotý z nich může být značně nervózní. V případě těsného výsledku navíc prezident hraje klíčovou roli při sestavování nové vlády.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…