Jan Bureš: Moskva zůstává vůči kyperskému plánu B chladná

21.03.2013 16:10

Možnosti Kypru, jak zažehnat neřízenou bankovní krizi, se každým dnem zužují. Kypr se včera snažil na všech frontách prosadit alternativní plán nahrazující nepopulární daň na vklady v bankách.

Jan Bureš: Moskva zůstává vůči kyperskému plánu B chladná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Počítal s využitím aktiv v penzijním systému, restrukturalizací a prodejem dvou největších kyperských bank, nabídkou nalezišť zemního plynu v Rusku výměnou za novou půjčku od Moskvy. Pomalu ale jistě se ukazuje, že Moskva nemá moc chuť tahat Kypru trn z paty. Vedle toho ani žádná z ruských bank nemá zájem odkoupit jakkoliv restrukturalizované kyperské banky. Kyperský ministr financí sice řekl, že jednání s Ruskem byla konstruktivní a budou dál probíhat tak dlouho, jak bude zapotřebí. To ale pro Kypr rozhodně nebude zadarmo. Centrální banka byla nucena protáhnout bankovní prázdniny až do příštího úterka. Zmrazený platební systém čistě aritmeticky ochuzuje kyperskou ekonomiku každý den o více než procento z kvartálního HDP. Protahování bankovních prázdnin navíc zvyšuje riziko rychlého odlivu vkladů po otevření bank, a to i v případě, že se nakonec Kypr s Trojkou dohodne. ECB navíc dala kyperským bankám nůž na krk a řekla, že pokud nebude dohoda do pondělka, odstaví je od přístupu k eurové likviditě.

Pro eurozónu sice eventuální kyperský výbuch take přináší  určitá rizika, na rozdíl od řeckého euro-exitu je ale Brusel pravděpodobně schopen nákazu zastavit. Kypr tak v tuto chvíli jednoznačně tahá v jednáních za kratší provaz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty