Jan Bureš: Může Fed ještě ublížit americkému dolaru?

28.01.2019 12:03

Tento týden v horkém křesle vystřídá evropskou ECB americký Fed. Obě dvě největší centrální banky mají po sérii horších čísel chuť povolit při utahování měnové politiky.

Jan Bureš: Může Fed ještě ublížit americkému dolaru?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

U ECB to není velká změna, protože utahování v pravém slova smyslu ještě ani nezačalo. U Fedu je to jinak. Americká centrální banka signalizuje v tomto roce stále dvojité zvýšení sazeb (se kterým zatím počítáme i my), ale trh jí nevěří. Na zasedání v tomto týdnu ke změně sazeb nedojde, klíčová bude tisková konference guvernéra Powella a vodítka pro zbytek roku. Půjde nejen o to, kdy a jak rychle sazby zase mohou mířit vzhůru, ale i o tempo současného utahování měnové politiky skrze odprodeje aktiv z bilance Fedu. Tržní očekávání nám už v tuto chvíli přijdou značně holubičí a dolar tedy pravděpodobně těžko od Fedu schytá další ránu.

Americký obrázek navíc v tomto týdnu doplní čísla z trhu práce, která podle našich odhadů skončí solidně nad konsensem trhu (cca 200 tisíc) a mohou dolar spíše potěšit.

V Evropě po studené sprše mizerných podnikatelských nálad tento týden čekáme na první odhad HDP za Q4 2018. Půjde o další nepřesvědčivé číslo ukazující na růst o 0,2 % mezikvartálně a zpomalení meziročního tempa na 1,2 % (nejpomalejší tempo od prosince 2013). Po velmi slabých měsíčních datech z průmyslu by ale HDP nemělo být pro většinu trhu velkým překvapením.

Kromě ekonomických čísel bude pozornost v Evropě samozřejmě i nadále přitahovat brexit - Theresa Mayová bude poslancům v úterý opět skládat účty. K zásadnějšímu hlasováním o novém návrhu ovšem dojde realisticky nejdříve v druhé polovině února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…