Jan Bureš: Názorový střet - FED versus BIS

03.07.2014 14:18

Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová včera nechala málokoho na pochybách. Přes zlepšující se výkon reálné ekonomiky nehodlá nijak uspíšit první růst úrokových sazeb.

Jan Bureš: Názorový střet - FED versus BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Na vystoupení v Mezinárodním měnovém fondu navíc otevřeně řekla, že super-uvolněná měnová politika podle ní neohrožuje stabilitu finančního systému. Necítí tak při rozhodování potřebu brát v potaz jiné faktory než inflaci a zaměstnanost.

Jako větší problém vidí finanční stabilitu Banka pro mezinárodní platby (BIS). Ta ve své poslední zprávě zveřejněné naopak nabádá velké centrální banky před tím, aby neprotahovaly období super-nízkých sazeb. BIS přiznává supeuvolněné měnové politice pozitivní roli těsně po pádu Lehman Brothers, kdy světu hrozil finanční kolaps. Teď je ale její účinnost podle BIS minimální a uvolněné měnové kohouty pouze výrazně zvyšují ochotu investorů riskovat a nafukují nerovnováhy na rozvíjejících se trzích.  BIS zvlášť varuje před rychlým nárůstem zahraničního dluhu v rozvíjejících se ekonomikách (http://www.bis.org/publ/arpdf/ar2014e4.htm). Od začátku roku 2008 se zahraniční dluh v rozvíjejících se ekonomikách zvýšil o 2 biliony dolarů. Řada studií přitom ukazuje, že je to přímý důsledek uvolněných měnových podmínek v USA, které jsou rozvíjející se ekonomiky fakticky nucené dovážet.

Janet Yellenová ovšem v tuto chvíli jasně ukazuje, že nehodlá nic měnit na úzké orientaci měnové politiky na domácí inflaci a trh práce. Podobně jako v minulosti tak hrozí, že otočení amerického měnově-politického kormidla s sebou nakonec přinese dramatičtější zvraty. Ty části globálního finančního systému, které si v minulosti zvykly na levný dolar a zvyšovaly své zadlužení  nebo naopak pomalu odbourávaly předlužení, mohou mít problém. Podle odhadů BIS mezi trojici hisotricky nejpředluženějších ekonomik v tuto chvíli patří Čína, Francie a Turecko (bráno vůči dlouhododobému průměru dluhové služby).  

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.