Jan Bureš: Nezaměstnanost v EU nejníže za posledních devět let, Česko zůstává nejlepší

04.04.2018 16:01

Nezaměstnanost v Evropské unii spadla na 7,1 % - nejnižší úroveň od září 2008. Česko zůstává nadále na evropské špici s nezaměstnaností na 2,4 %.

Jan Bureš: Nezaměstnanost v EU nejníže za posledních devět let, Česko zůstává nejlepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Podobně jako v sousedním Německu už na takto nízkých úrovních ovšem nezaměstnanost dál neklesá. Na úřadech práce ale i tak nadále přibývají neobsazená místa, a i proto čekáme další růst mzdových tlaků. Nejvíce scházejí pracovníci v relativně hůře placených profesích - pomocní pracovníci ve výrobě, řidiči (viz souhrnný graf níže).

Nezaměstnanost jinak dál klesá ve všech velkých evropských zemích a nejrychleji právě v těch, kde je nezaměstnanost ještě relativně vysoká. Španělsko opět zaznamenává meziroční pokles nezaměstnaných o zhruba půl milionu lidí (2 procentní body na míře nezaměstnanosti). Klesající nezaměstnanost potvrzuje naše sázky na silnější útraty domácností v eurozóně v tomto roce - ty by měly letos pomoci ekonomice růst o 2,5 %.

I přesto ovšem ECB zůstane při změně kurzu v měnové politice opatrná. Inflace za březen nás překvapila lehce slabším číslem, když vzrostla “pouze” na 1,4 %. Navíc jádrová inflace se drží 1 % a nejeví v posledních měsících žádné známky akcelerace. Nadále platí, že inflace zůstává nižší právě v zemích s vyšší nezaměstnaností (Itálie - 1,1 %, Španělsko - 1,3 %), zatímco v Německu nebo ve Francii je o poznání blíže cíli ECB (1,6 % a 1,7 %).

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla