Jan Bureš: Nové nejistoty na obzoru - od Teheránu přes Řím po Buenos Aires

14.05.2018 14:32

Globálních nejistot jako kdyby v posledním týdnu přibylo. USA vypověděly dohodu s Íránem a v důsledku toho se cena ropy přiblížila k 80 USD za barel.

Jan Bureš: Nové nejistoty na obzoru - od Teheránu přes Řím po Buenos Aires
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Přímé dopady zvýšeného napětí do inflace by sice měly být omezené, vypovězení dohody je ale potenciálně další komplikací pro volný globální obchod. Spojené státy totiž teoreticky mohou uplatňovat sekundární sankce vůči nadnárodním evropským společnostem, které nepřeruší své operace v Íránu.

Napětí rostlo také přímo v Evropě, kde se na politické scéně schyluje k vládě dvou populistických anti-evropských stran: Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Reakce trhů zatím byla omezená nejen proto, že Itálii pomáhá ECB programem QE, ale také kvůli objektivně nižším makroekonomickým nerovnováhám v italské ekonomice (primární přebytky rozpočtu a přebytky běžného účtu). Situace se ale může změnit, pokud by nově vzniklá vláda skutečně chtěla prosadit všechny své rozpočtově náročné sliby - zrušení penzijní reformy, zavedení univerzálního příjmu a rovné daně. Podle hrubých odhadů by mohly stát italskou státní kasu přes 100 miliard euro. 

Nové nejistoty na obzoru v kombinaci s vysokými americkými výnosy začínají také pomalu strašit rozvíjející se trhy. To, co by jim investoři před rokem odpustili, jim nyní jen tak neprojde. Argentina proto musela v uplynulém týdnu požádat Mezinárodní měnový fond o pomoc. Po zvýšení inflačního cíle z 10 % na 15 % se peso dostalo pod tlak a nepomohlo mu ani preventivní zvýšení sazeb z 24 na 40 %. Přitom v uplynulém roce ještě Argentina na trzích prodala bez větších potíží 100letý dluhopis (viz graf  níže). Přísnější postoj investorů vůči rozvíjejícím se trhům byl ostatně jedním z důvodů, proč i koruna v posledních třech týdnech byla v defenzivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…