Jan Bureš: Putin svému Rusku říká, že jsou z nejhoršího venku

17.04.2015 10:44

Putin oznámil včera Rusům, že jsou z nejhoršího venku. V televizním vystoupení samozřejmě nalakoval ruskou ekonomickou situaci na růžovo. Při pohledu na trhy ale Rusko skutečně vypadá o něco lépe. Rubl se stabilizoval a včera poprvé od listopadu 2014 posílil pod hranici 50 rublů za dolar.

Jan Bureš: Putin svému Rusku říká, že jsou z nejhoršího venku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Je to důsledek hned několika faktorů. Za prvé, ropa v posledních týdnech míří vzhůru a je zpátky na 60 USD za barel. Za druhé, řešení rusko-ukrajinského konfliktu je stále daleko, ale zdá se, že v tuto chvíli nehrozí další eskalace sankcí ze strany eurozóny a USA. A za třetí, ruské podniky a banky čelily největším splátkám zahraničního dluhu na začátku roku. V druhém a třetím kvartále je splátkový kalendář hubenější.

Na druhou stranu tento souběh několika příznivých faktorů nemusí hrát Rusku do karet pořád. Nečekáme, že se vrátí éra drahé ropy a nárůst cen se podle našeho názoru v průběhu roku zastaví.Napětí na východě Ukrajiny může v průběhu roku znovu eskalovat a další rozšíření sankcí se může opět dostat na stůl. A splátky zahraničního dluhu začnou ke konci roku znovu narůstat. Ruskou ekonomiku bude navíc dál sužovat vysoká inflace omezující spotřebitelskou poptávku a investice podniků těžko při stávajících sankcích zažijí restart.

I tak to ale vypadá, že návrat extrémního napětí, které ruský finanční sektor zažíval na přelomu roku 2014 a 2015, není moc pravděpodobný. Kapitálové kontroly v Rusku v tuto chvíli nejsou na pořadu dne. Daleko víc si s nimi mohou začít lámat hlavu Řekové. Včera dostaly Athény avízo od šéfky MMF Lagardové, že nemohou počítat se žádnou úlevou. A dohoda mezi Athénami a mezinárodními věřiteli je v nedohlednu.

Jan Bureš, hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …